Új motoroskönyv a piacon

2006.05.24. 09:59

Egyre szaporodnak a motoros témájú magyar nyelvű könyvek. Ezúttal a német motorkerékpár-gyártás egyik legizgalmasabb időszakát, az 1945-1960. közötti tizenöt évet tanulmányozhatjuk.

Valamennyi német motorkerékpár enciklopédikus összefoglalására már több német szakíró tett kísérletet, de az alig áttekinthető nagy mennyiség (kb. 650 különféle márka) miatt ez mindig elmaradt. Siegfried Rauch, aki közel húsz éven át volt a "Das Motorrad" főszerkesztője, óriási anyagot gyűjtött össze, melynek sajtó alá rendezését könyvünk szerzője, Frank Rönicke folytathatta. A komplett munkát érthetően több kötetre tervezte a szerző, melynek első kötete ez a Németországban néhány hónapja megjelent és magyar fordításban rövidesen nálunk is kapható könyv.

Frank Rönicke könyve a második világháborút követő másfél évtized történetét foglalja össze. A század első felében az angolokkal együtt világelső motoros hatalom 1945-ben a háború pusztításai nyomán teljesen romokban hevert, az ország nem sokkal később történt politikai kettészakításával teljesen új helyzet állt elő. Két teljesen különböző társadalmi és gazdasági rendszerben indulhatott meg az élet, melybe ágyazódva jött létre mindaz a csodálatos produktum, melyekről ez a könyv szól. Ezek az esztendők egyben a német motorkerékpár-gyártók legsikeresebb évei voltak, hiszen később, a hatvanas évek motorizációja már az autókról szólt.

Az olvasó az 50 németországi gyártó motorkerékpárjainak részletes leírását alfabetikus sorrendben találja. A fő cél természetesen az igazi nagyok (Adler, BMW, DKW, MZ, Maico, NSU, Simson, Zündapp) bemutatása volt, de a kis összeépítőkről sem feledkeztek meg. Az érdekes gyártörténetet részletes típusismertetés követi, végigkövetve a típusfejlesztés és típusváltás fontos állomásait. A vonatkozó műszaki adatok és jellemzők jól áttekinthető táblázatokban találhatók meg, többnyire mennyiségi és áradatokkal kiegészítve. Az egyes típusok bemutatását rendkívül bőséges, jórészt eredeti és igen jó minőségű képanyag segíti. Még a csupán néhány tucat példányban készített típusváltozatok közül is jónéjány fényképe is szerepel a könyvben.

A könyvet dr. Kováts Miklós, a Magyar motorkerékpárok című könyv szerzője fordította.