Lüthi győzelemmel tért vissza

2006.05.23. 11:23

Az idei első négy futamot teljes egészében az MVA Aspar csapat Apriliái uralták. A kék-fehérek győzelmeinek egyhangúságát egyedül a KTM-es Mika Kallio tudta megtörni Isztambulban. Talmácsi Hondája sem jeleskedett a szezon elején, de szerencsére egyre javuló formát mutatva a gép és a motoros elkezdhetett jobb eredmények felé kacsingatni. Tóth Imiék továbbra sem tudtak idén pontot szerezni a vb futamokon, de tavaly Le Mans-ban Imi 9. lett, így a Toth Teamnél is volt ok némi bizodalomra.

Edzések
Az első edzésen a bajnokságot vezető, Aspar csapattag Alvaro Bautista ment a legjobban. Kallio, Pesek és Mike di Meglio töltötte ki az első sor maradék helyeit a pénteki napon. Talmácsi Gabi a 8. helyen állt ekkor. Meglion, a francia pilótán kívül szinte mindenki javított a második időmérőn. Ennek megfelelően az első sorba mindössze 4 tized másodperces különbséggel a Mattia Pasini, Bautista, Pesek és Talma álhatott fel. Tóth Imi az ígéretes 21. helyre kvalifikálta magát.

Verseny A futamon a legnagyobb trükközés a gumik összetétele, és megvágása körül folyt. A legtöbben száraz pályára való vágott slickel álltak oda a starthoz és indultak neki a néhol vizes foltokkal tarkított pályának. A verseny jól kezdődött magyar szempontból, hiszen a rajt utáni kanyarban Talma már a 3. helyen fordult. A rajt utáni kavarodásban a beragadt edzés első Pasini repült ki a pályáról. A remekül rajtoló Mika Kallio vezetésével a Bautista, Lüthi és Lai négyes boly húzott el az üldözőktől. Mögöttük Talma először az 5-6. helyeken, majd később egyre hátrébb szorulva próbálkozott tartani a tempót, de mint ez kiderült, műszaki problémája miatt nem sok sikerrel. A futam második felében az élen végig a Lüthi, Bautistra páros vívott az első helyért, míg Kallio kissé lemaradva tőlük először Lai társaságában, majd magányosan körözgetett.

A verseny utolsó körében úgy tűnt Bautista megszerzi idei 3. győzelmét, de technikai okok miatt lelassuló motorját Lüthi éppenhogy csak ki tudta kerülni, majd simán szerezte meg a győzelmet. Bautistát még Kallio és Lai is leelőzték az utolsó körben, így a spanyol csak 4. helyen hozta be elgyengülő gépét. Talma a szintén erőtlen motorral a 17. míg Tóth Imi a 20. helyen ért célba.

125 köbcentis futam végeredménye:
1. Thomas Lüthi Honda
2. Mika Kallio KTM
3. Fabrizio Lai Honda
4. Alvaro Bautista Aprilia
5. Pablo Nieto Aprilia
6. Raffaelle de Rosa Aprilia
7. Joan Olive Aprilia
8. Sergio Gadea Aprilia
9. Andrea Iannone Aprilia
10. Simone Corsi Gilera

Gyorsasági Motoros VB 125 köbcentis kategória pontversenyének állása 5 futam után:
1. Alvaro Bautista SPA 99 pont
2. Mika Kallio FIN 78 pont.
3. Hector Faubel SPA 56 pont
4. Sergio Gadea SPA 54 pont
5. Mattia Pasini ITA 49 pont
6. Lukas Pesek CZE 39 pont
7. Thomas Lüthi SWI 37 pont
8. Simone Corsi ITA 37 pont
9. Julian Simon SPA 37 pont
10. Talmácsi Gábor HUN 36 pont