Barátságos vadállat készül

2006.06.15. 09:24

A GSX-R1000 két éve újult meg mindössze, de a versenysportban nélkülözhetetlen eredményhajsza miatt már idén alapos felújításon fog átesni a Suzuki superbike motorja, mely idén októberben, az Intermoton mutatkozik be. A jelenlegi modell már jóval felhasználó barátabb volt mint elődei, a Suzuki az új superbike motorjával azonban nemcsak a versenyzőknek akar megfelelni. Egy jobban kezelhető, akár az első superbike motorját vásárló motorosnak is félelemérzet nélküli használatot biztosító gépet kíván piacra dobni.

A jelenlegi motornál jobban kiegyensúlyozott és tömegközéppontosított járművet alkottak a japán mérnökök. Minden bizonnyal a teljesen átdolgozott blokk teljesítménye is a legjobbak közt lesz a superbike géposztályban. Hasonló kipufogódobot kap majd a GSX-R 1000 mint a jelenlegi modellen látható, a motor közepén a blokk alatt kivezetve. A környezetvédelmi normák miatt azonban nehezebb lesz a kipufogó, mivel katalizátornak add helyet a belseje. Ahhoz, hogy ez elférjen, és a motor tömege is a központ felé essen, a Suzuki kissé megemelte és előre tolta a blokkot és a váltót a vázban. Egy másik változat szerint a kipufogó nem csak a blokk alatt, hanem egy része az ülés alatt kerül elvezetésre a MotoGP gépekhez hasonlóan.

A blokk ugyan csak 175 lóerőt teljesít, amely több mint elegendő bárkinek, viszont sokkal felhasználóbarátabb lesz az új vezérlő és befecskendező rendszernek köszönhetően. Nagy valószínűséggel a tank csak egy műanyag imitáció lesz a motoron, mivel az igazi tartály bekerül mélyen a motor tömegközéppontja felé. A jelenlegi Honda Fireblade is ezt a technológiát használja. A motor kinézetre a mostani 750-es kistesóra hasonlít, csak agresszívabb kiadásban. A szalonokba 2007 elején kerülhet az új Suzuki superbike kb. 3,3-3,4 millió forintos árban.