Assen, a régi-új pálya

2006.06.21. 14:33

A nyári szünet előtti erőltetett menet második állomásához érkezik ezen a hétvégén a gyorsasági motoros világbajnokság. A múlt hétvégi Katalán Nagydíj után Hollandia felé veszi az irányt, a világbajnokság történetének legrégebbi pályája felé, Assenbe. Assen idén 76. alkalommal ad otthont a hagyományosan, szombaton zajló Holland nagydíjnak. Az igazsághoz sajnos hozzátartozik, hogy ezen a hétvégén új időszámítás kezdődik a pálya történetében, hiszen a méltán híres pályát átalakították annak legjellegzetesebb és legnagyobb látványosságokat tartogató részein. Így nem csoda, hogy a versenyzők most nem várják olyan izgatottan az összecsapást, mint a megelőző években, főleg tudva azt, hogy az átalakítás oka, nem a biztonság volt, hanem egy nagyobb autóparkoló kialakítása.

Az átalakítások során, négy új nézőtéri lelátót is építettek a pálya mellé, melyek további 7500 néző ülőhelyét biztosítják. A legfontosabb, hogy az eddig 5997 méter hosszú aszfaltot, 4555 méterre csökkentették, ami annyit tesz, hogy a versenyek körszáma néhánnyal emelkedik. Mivel az átalakítások miatt teljesen új arculatot kapott a legendás pálya, minden kategória extra edzéslehetőséget kap csütörtökön, hogy minél gyorsabban és könnyebben megismerjék a pálya új vonalvezetését.

A Team Toth versenyzői már Hollandiában vannak és többször körbesétáltak, illetve körberobogóztak a pályán. Roberto Locatelli, a katalán thriller után most is mindent megtesz majd, hogy végre megszerezze a magyar csapat első győzelmét. Loca 2004-ben második, míg 1999-ben a harmadik helyen zárt Assenben. Tóth Imi a Tóth csapat 125-ös pilótája, 2004-ben a tizedik helyen zárt a versenyen és reméli, hogy az új szakemberek munkája és az ő kitartása hasonlóan jó eredményt hoz szombaton.