Pedrosa nyert, de Rossié az elismerés

2006.07.04. 09:36

Valentino Rossi az előző, asseni futamon hatalmasat esett az edzésen, és részben törött végtaggal áll rajthoz. Az utolsó helyről indulva szenzációs küzdeni akarással jött be a 8. helyre. Az élen sem semmi csata zajlott Colin Edwards és Nicky Hayden közt, akik az utolsó kanyarokban már a füvön és a sóderen csatáztak, mely következtében Edwards a cél előtt 200 méterrel bukott és Hayden nyert. Ilyen háttérrel érkeztek a pilóták a motorversenyzés őshazájába, Angliába a hétvégén.

A szabadedzéseken végig Nicky Hayden is villogott, de a háromból kettő szabadedzésen és az időmérőn már csapattársa, Dani Pedrosa érte el a legjobb időt. A suzukik már meglehetősen jók az edzéseken, ezt Chris Vermeulen és John Hopkins mutatták meg 2. és 4. legjobb idejükkel. Kettejük közé Marco Melandri fért be a Hondáján. A sérült, gipszelt kézzel versenyző Rossi mindössze a 12. helyre kvalifikálta magát.

A rajtot Pedrosa ugyan jól kapta el, de az élen folytatott csatározásokban egyszer túl szélesre vett egy kanyart a 4. körben és jó pár helyet visszaesett. Egészen a 11. körig tartott, míg Pedrosa utolérte Melandrit és megelőzte. A Suzukik megint jól bírták a futam első harmadát, de utána fokozatosan visszaestek. Rossi a verseny féltávja alatt a 12. helyről egészen az 5. helyig jött fel, majd a futam végére már a 2. helyért küzdött Melandrival. A világbajnok egy remek előzéssel az utolsó körben bebújt Melandri elé, aki még megpróbálta visszavenni második helyét két visszafordítóban is, de túl szélesen kanyarodott és Rossi két tizeddel szerezte meg Melandri előtt a 2. helyet.

MotoGP futam végeredménye:
1. Dani Pedrosa Honda
2. Valentino Rossi Yamaha
3. Marco Melandri Honda
4. Casey Stoner Honda
5. Kenny Roberts Jr. KR211V
6. Colin Edwards Yamaha
7. Nicky Hayden Honda
8. John Hopkins Suzuki
9. Loris Capirossi Ducati
10. Carlos Checa Yamaha

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 9 futam után:
1. Nicky Hayden USA 153 pont
2. Dani Pedrosa ESP 127 pont
3. Valentino Rossi ITA 118 pont
4. Marco Melandri ITA 114 pont
5. Loris Capirossi ITA 107 pont
6. Casey Stoner AUS 91 pont
7. Colin Edwards USA 73 pont
8. Kenny Roberts Jr USA 66 pont
9. Makoto Tamada JPN 59 pont
10. John Hopkins USA 58 pont