Rossi a szélhámos

2006.07.21. 10:49

Az asseni és a donington parki futamokat egyaránt a Repsol Honda pilótái nyerték Nicky Hayden és Dani Pedrosa személyében. A világbajnok Valentino Rossinak nehezebben megy idén, no nem a saját képességeinek hiányában, hanem mert a motorjával sorozatos gondok voltak az év eleje óta. Reményei szerint a szászföldi pályán ez kevésbé jöhetett volna elő, mint a tudásbeli különbség. A szabadedzések viszonylag jól indultak számára, mivel 6-7. helyeken végzett rendre. Melandri, Pedrosa, Hayden Honda trió remekelt a szabadedzéseken, sőt az időmérőn is Pedrosa volt a leggyorsabb. Kenny Roberts Jr és Hayden állhatott még fel mellé az első rajtsorba. Rossi nem kis meglepetésre mindössze a 11. helyről vághatott neki a dimbes-dombos kanyarokkal tűzdelt technikás pályának.

Pedrosa, Roberts Jr, Hayden és Tamada volt a rajtsorrend. Rossi nem rajtolt valami különösen jól, kb. maradt a helyén, azonban az első körben már a 6. helyen járt. A második körre fordulva a két Repsol Honda vezette a mezőnyt, amely most nem szóródott szét a pálya adottságai miatt. A táv harmadánál Rossi az 5. helyig jutott, a Pedrosa, Hayden, Tamada, Melandri alkotta Honda négyes mögött. Ez az 5 versenyző előzgette egymást oda-vissza a futam alatt, remek szórakozást nyújtva ezzel a nézőknek. Sajnos a mögöttük haladó Kenny Roberts Jr. rosszkor akart beleszólni a küzdelembe és egy hibás fékezésnél elment a motorja eleje, kiütve ezzel Tamadát is a versenyből a 11. körben.

Rossi nem sokkal ezután már a második helyen körözött, a mezőnyt Melandri vezette és a két Repsol Hondás, valamint a felzárkózó Capirossi alkotta az élbolyt. Rossi a táv kétharmadánál már a vezetést is átvette. Ekkor már csak Hayden, Pedrosa és Melandri bírták a tempóját. Rossi még négy körrel a vége előtt is simán vezette az élbolyt, míg mögötte a hondások kakaskodtak egymással. Az utolsó két kör szokás szerint fantasztikusra sikeredett. Három körrel a vége előtt a célegyenes végén Melandri kifékezte Rossit és átvette a vezetést. A Repsolosok is folyamatosan próbálkoztak Rossit lenyomni, de ő tartotta második helyet, sőt az utolsó előtti körben az emelkedős kanyarban elment Melandrinak. Melandri mindent megpróbált, de Rossi fantasztikusan szélesítette ki a motorját és mindenhol zárva az íveket megnyerte a futamot. A kis szélhámos Rossi idei negyedik győzelmével a vb pontversenyének 2. helyére jött fel, és hátránya Haydennel szemben már csak 26 pontnyi.

MotoGP futam végeredménye:
1. Valentino Rossi Yamaha
2. Marco Melandri Honda
3. Nicky Hayden Honda
4. Dani Pedrosa Honda
5. Loris Capirossi Ducati
6. Shinya Nakano Kawasaki
7. Chris Vermeulen Suzuki
8. Sete Gibernau Ducati
9. Carlos Checa Yamaha
10. John Hopkins Suzuki

Gyorsasági Motoros VB MotoGP kategória pontversenyének állása 10 futam után:
1. Nicky Hayden USA 169 pont
2. Valentino Rossi ITA 143 pont
3. Dani Pedrosa ESP 140 pont
4. Marco Melandri ITA 134 pont
5. Loris Capirossi ITA 118 pont
6. Casey Stoner AUS 91 pont
7. Colin Edwards USA 77 pont
8. Shinya Nakano JPN 67 pont
9. Kenny Roberts Jr USA 66 pont
10. John Hopkins USA 64 pont