KTM 450 SX-F a komfortos krosszmotor

2006.07.31. 10:53

A KTM 450 SX-F idén tavasszal mutatkozott be a versenypályákon az MX1 világbajnokságon. Jó néhány értékes helyezés elérése után a KTM most már a nagyközönség számára is elérhetővé teszi a 450-es ultramodern krosszmotort. A 450 SX-F blokkja teljesen megújult, csak részleteiben hasonlít a régebbi 450-es négyütemű KTM erőforrásra. Az egyhengeres, négyütemű, négyszelepes, DOHC vezérlésű 449 köbcentis vízhűtéses blokkot Keihin FCR41-es karburátorral, és négysebességes váltóművel látták el. A gyárilag elektromos önindítóval ellátott blokk mindössze 30 kg-ot nyom. A henger mögött elhelyezett önindító két fogaskeréken keresztül forgatja meg a főtengelyt az indításkor egy nyomaték szabályzón át.

Az új hengerfejben a szelepek titánból készülnek, és immáron dupla vezérműtengely szabályozza üteműket DLC-bevonatú szelepemelő tőkék segítségével. A vezérlés jele a főtengelyről lánc segítségével jut el a vezérműbe, ahol a láncot hidraulikus feszítő tartja megfelelő pozícióban magas fordulatszámoknál is. A főtengely mellett két kiegyensúlyozó tengelyt találunk a vibrációk csökkentése érdekében. A kuplung a KTM-től jól ismert Magura hidraulikus rendszerű, és ehhez most a kuplungkosár erős gumicsillapítást kapott. Két olajpumpa szívja az olajat a karterből a kenéshez, és még egy külön olajpumpa biztosítja a nyomást az olajkörben.

A Kokusan gyújtásmodulban kétféle jelleggörbe található. Ezek közül egy kábel lecsatolásával illetve külön megvásárolható távirányítóval tudunk a krosszpályához megfelelőt választani. Minden egyes fedél a blokkon könnyű, erős magnézium ötvözetből készült. Természetesen az SX 450-F is megkapta a sorozatra jellemző új vázat és segédvázat, az új alumínium lengővillát, valamint a teljesen új WP futóművet. Az új hullámos féktárcsákból álló rendszer, valamint az új titán kipufogórendszer a 450-es krosszmotor széria felszereltségéhez tartozik. A műanyag idomzat látványos formatervében a matricákat az idom anyagába öntötték bele a tankidomokon. A 2007-es SX 450-F hamarosan megvásárolható a KTM itthoni hálózatában is.