Uniós jogot sért a regisztrációs adó

2006.10.05. 14:03

A használt autók-motorok regisztrációs adójának megszűnéséről már régóta keringtek hírek, Magyarország többször is kapott figyelmeztetést az európai bíráktól a hátrányosan megkülönböztető adónem miatt. Az Európai Bíróság csütörtökön pontot tett a hosszú ideje folytatott vita végére. A bíróság ítéletében kimondta, hogy az unióból Magyarországra behozott használt járművek után kirótt adó ellentétes az EU alapelveivel, ennek megfelelően kezdeményezte a regisztrációs adók eltörlését.

Magyarország nem fellebbezhet az EB ítélete ellen, és mivel időbeli korlátozás sincs, ezért az adózók elvileg visszakövetelhetik az EU-ból behozott járművek után befizetett regisztrációs adót. Nem jár azonban vissza az adó teljes összege, maximum a jármű életkora és futásteljesítménye alapján megállapított használt érték és a befizetett adó különbözetét meg nem haladó összeg követelhető vissza.

Akik nem hagyták annyiban

A brüsszeli döntés két konkrét magyarországi esettel kapcsolatban született, amelyek egymástól függetlenül kerültek a Hajdú-Bihar Megyei, illetve a Bács-Kiskun Megyei Bíróságról az európai döntéshozóhoz. Két, külföldről járművet behozó honfitársunk ugyanis panaszt tett az általa fizetendő regisztrációs adó utólagos megemelése, illetve az EU-ból származó járművekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés miatt. A két megyei bíróság állásfoglalást kért az Európai Bíróságtól az ügyekben, amely csütörtöki ítéletében kimondta, hogy a magyar regisztrációs adó nem egyezik az EU-irányelvekkel.

A döntésre a kormány várhatóan néhány héten belül reagál, és közzé fogja tenni, hogy milyen számítási módot alkalmaznak majd az adókülönbözet megállapítására. Bár a regadó megszűnik, azt már tudjuk, hogy helyét az üzemben tartói adó váltja majd fel, amelynek mértéke valószínűleg közel azonos lesz a regadó összegével.