Kiskökény Európa-bajnok

2006.11.10. 13:45

2006. november 5-én ifj. Kökényesi György (Yamaha) megszerezte a magyar motorsport második Európa-bajnoki címét is. A 29 éves versenyző tavalyi eredményeit megismételve magyar bajnokságot, Alpok-Adria bajnokságot, és Európa-bajnokságot is nyert a supermoto szakágban.

A Kökényesi-csapat Macedónián átvágva alig egy nap alatt érte el a görög fővárost, ahol a kora reggeli órákban foglalták el helyüket a Pireus hatalmas kikötőjében kialakított különleges versenypálya depójában. A sima aszfaltos területen a rendezők bójákkal tűzték ki a nyomvonalat, melyet földes szakasz híján vasvázas faugratók tettek változatossá. A hideg és szeles időben a legpuhább gumi is keménynek bizonyult, a versenyzők eleinte sokat csúszkáltak. Egyébként úgy tűnt, az SM250-es ellenfelek meghátráltak, és a nyolc SM450-es supermotóshoz csatlakozott Kiskökény.

A hatalmas, gyönyörű hajók társaságában zajló edzések alatt kicsit átrendeződött a pálya: az ugratók szétmentek, a viharos szél pedig befújta a bóják egy részét a tengerbe, így elég alternatív lett a helyszín. A legjobb időt az osztrák Malcolm Schneider (KTM) futotta, aki később az első futamot nyerte a két San Marino-i, Pelliccioni (Honda) és Cecchetti (Honda) előtt. Az első leintésnél Kökényesi már másodszor is biztosan a zsebében tudhatta a bajnoki címet, bár a törökországi forduló óta maximum matematikai esélyt hagyott az olasz Riccardo Peroninak (Husqvarna).

A második futamban az angol Dichello mögött, Schneider és Cechetti volt a befutó, így ezzel az osztrák versenyző feltornászta magát az SM450 géposztály bajnokságának bronzérmes pozíciójába. A 2006-os évad 450 cm 3-es Európa-bajnoka a szlovén Beno Stern (Yamaha) lett, második Petr Vorlicek (Suzuki) Csehországból. A 250cm 3-es kategória végelszámolásánál az élen az immáron címvédő bajnok, Kökényesi György örülhetett, második Riccardo Peroni, harmadik a cseh Jan Vodochodski (TM). A versenysorozat promótere, a Youthstream jóvoltából a motocross és supermoto világ- és Európa-bajnokság összevont díjkiosztó gálája november 25-én kerül megrendezésre Monte-Carlóban.

Szöveg: Lukácsy Fanni