Aprilia Pegaso minden földi jóval

2006.11.27. 09:27

Az Aprilia Pegasója jól sikerült egyhengeres funbike volt már széria korában is. A gyár azonban nem ült babérjain, és 2007-re bemutatta a Pegaso Factory változatát mindenféle extrákkal felszerelve. A blokk a Yamahától származó egyhengeres 660 köbcentis, négyszelepes, vízhűtéses, benzinbefecskendezéses blokk továbbra is 48 lóerőt teljesít, de Euro3 normákat teljesítő katalizátoros kipufogót kapott. Az agresszív, sportos külalak tulajdonképpen érintetlen maradt, így is meglehetősen egyedi az egyhengeres gépek közt. Az acél gerincvázon nem kellett változtatni, könnyű és egyben nagyon merev is. Maradt a 45 mm-es első teleszkópvilla pár, amelyen csavarodásgátlókat találunk a nagyobb merevség érdekében. A hátsó gáztöltésű Sachs rugóstagon a rugó-előfeszítés és a húzófokozati csillapítás állítható.

Ami újdonság, az a RSV 1000R Factory suberbike-ról érkező gyönyörű kovácsolt alumínium kerekek, amelyekre 110/70 és 160/60 méretű gumik kerültek fel. A 800 mm-re növelt ülésmagasság szinte bármely méretű pilótának biztonságos talajkapcsolatot biztosít, és több súlyt juttat az első kerékre, amely segíti a biztos kanyarvételt. Extraként 40 mm-rel magasabb ülés kapható a Pegaso Factory-hoz a magasabb versenyzőknek. A 320 mm-es úszóágyazású féktárcsát 4 dugattyús radiális FTE féknyereggel és radiális főfékhengerrel látták el az új idényre. Mindez az SXV450 Supermotóról érkezett. Hátul maradt a 240 mm-es tárcsafék kétdugattyús féknyereggel. Mutatós alumínium kormány, szénszálas első sárvédő, oldalsó panelek, és kipufogó védőpajzs alkotja a Factory dizájn elemeket.

A műszerfal kissé megújult: most már a bal oldalon elhelyezett kormánykapcsolóval navigálhatunk a fedélzeti számítógépen, nyelvet változtathatunk, a váltófényt állíthatjuk és új visszajelzőkkel ellenőrizhetjük a motor megfelelő működését. A szervizen is erre csatlakoztatják a számítógépet, sőt még egyedi grafikát is fel lehet rá tölteni. A motor feketében, aranyszínű kerekekkel és ezüst vázzal, szürkében kék kerekekkel és fekete vázzal, valamint az igen érdekes narancsban, kék kerekekkel és fekete vázzal vásárolható meg.