Pirelli Superbike-teszt Losailben

2007.01.02. 09:29

Karácsony előtt a Superbike világbajnokság mezőnye a Pirelli teszt keretében 3 napig tesztelte a jövő évi gumiabroncsokat és motorjaikat a Doha melletti versenypályán, Katarban. Az első napon a szeles időjárás és a homokkal telifújt pálya várta a csapatokat. A korábbi heves esőzések maradványa miatt az első nap csak a 2006-is Pirelli gumikat használták, nem kockáztattak új abroncsokkal kísérletezve. Ezen a napon Troy Bayliss (Ducati Xerox) volt a leggyorsabb. Az ideje 7 tizeddel volt csak rosszabb 2 percnél. Mögötte Lanzi (Ducati Xerox), Troy Corser (Yamaha Italia) és Noriyuki Haga (Yamaha Italia), valamint a két Hannspree Ten Kate Hondás (Toseland, Rolfo) következtek. Max Biaggi (Alstere Suzuki) az első napon még nem igazán tudott a kategória élmezőnyéhez felnőni, majd 3 másodperccel maradt el az elejétől. A Supersport 600 géposztályban a két Yamahás (Broc Parkes, Kevin Curtain) vitte a prímet.

A második napra jelentősen javultak az időjárási körülmények, és a pálya állapota is. Szintén Troy Bayliss tudhatta magának a legjobb köridőt, immáron 1p 58.9mp-et versenygumikon, ennél jobbat csak edzés gumikon futott ugyanitt korábban. A nagy szél ellenére Toseland csak 3 tizeddel maradt le Baylisstől, míg a harmadik helyet Fonsi Nieto, a Kawasaki versenyzője foglalta el a második napon. Corser ismét jól szerepelt a számára új Yamahával, a suberbike újonc Biaggi is egészen 2 perc közelébe tudta lenyomni idejét. A Supersport 600-ban továbbra is a Yamahák álltak az élen, egyedül Nanelli a Ducatival, és Fabian Foret a vadonatúj Kawasaki ZX-6RR-el tudta megközelíteni őket.

Bayliss a harmadik napon sem hibázott, és megismételte előző kétnapi remek teljesítményét, és legjobb idejével (1p 58.1mp) jelezte, 2007-ben is szüksége van a világbajnoki címre. Ez a legjobb valaha mért superbike köridő Losailban. Nem kis meglepetésre a második legjobb időt a MotoGP-ből érkező újonc Max Biaggi futotta a Suzukin. Hozzá tizedmásodpercre azonosat ment Troy Corser az új Yamahával, bizonyítva, hogy jó úton járnak a fejlesztések. Őket Laconi (Kawasaki), Lanzi és Toseland követték, még szintén 2 perces köridőn belüli eredménnyel. Haga nem igazán tudta megtalálni a jó alapbeállítását a Yamahának, ezért a harmadik napon csak a 7. legjobb idővel rendelkezett. A Supersport 600 kategóriában a két yamahás, Curtain és Parkes maradt a tabella élén a ducatis Nannelli és a kawás Foret előtt. A superbike világbajnokság következő Pirelli tesztjére január 2. hétvégéjén kerül sor az ausztrál Phillip Island versenypályáján.