Kátai 45 fokba dőlve motorozik

2007.01.12. 09:46

Csütörtökön volt a leghosszabb napi szakasz, de pénteken lesz a leghosszabb szelektív, aztán jön a várva várt pihenőnap. Szóval még egyszer fel kell kötnie mindenkinek a felkötnivalót, de nézzük, mi történt csütörtökön.

Helyszíni tudósítónk így mesélt a reggelről: "Ma hajnalban megtapasztalhattuk, milyen is, ha a természet haragszik: éjszaka iszonyatos homokvihar alakult ki, amelyet reggel eső tetőzött. Tan Tan-ban mindig fúj a szél, de annyira, mint amennyire ma éjjel tombolt, szerintem nem sokszor szokott. Mindenki bemenekült a sátorból a kamionba, ott próbáltunk valamennyit pihenni, de nem nagyon tudtunk, mert himbálózott a kamion is folyamatosan! Reggelre finom homokréteg fedett be mindent, a tábort lebontották, és hatalmas szeméttelepre hasonlított a Dakar rali bázisa. Akkor még nem örültünk annyira annak, hogy az eső is esni kezdett, de később bebizonyosodott, hogy a hosszú, homokos szakaszokon bizony jól jött, hogy nem volt akkora por és keményebb a talaj."

300 kilométert kellett haladnia a teljes mezőnynek, mire elért a mauritán határig. Itt egy aknazáron kellett átkelni, amelyet az itinerben halálfejek jelöltek, de annyira azért nem volt vészes! ENSZ katonák, köztük magyarok is őrzik ezt a területet, és innen már csak 400 kilométer állt előttük. Ezen a szakaszon a versenyzők sokkal korábban elindulnak, mint a szerviz, mivel az assistance egységeket együtt engedik csak el a mezőny után a határon. Ezért állhat elő az az érdekes helyzet, hogy a versenyzők többsége már bent vacsorázik vagy mosakszik a bivakban, a szerviz háttér pedig valamikor az éjszaka folyamán érkezik meg.

Motorosaink túlélték a csütörtököt, a helyezéseik csak minimálisan változtak. Kátai Péter viszont rendesen megszívta a homokvihart. Erről mesélt este a célban.

"Tegnap éjjel iszonyatos homokvihar söpört át a táboron. Elvitte a sátramat, a felszerelésem szinte a használhatatlanságig homokos lett. A látótávolság nullára csökkent, és a vihar reggelre sem hagyott alább. A rajt után 45 fokos szögben kellett motorozni, hogy ne fújjon el a szél, ez majdnem másfél óra hosszat így volt. Utána röviddel viszont az eső kezdett el zuhogni, és rövidesen sártengerré változott a pálya. Az első sárvédőm le is szakadt, ezt még valahogy pótolnom kell. A mai szakasz első része veszélyes, gyors volt, aztán jött egy technikásabb, tevefüves rész, nekem ez sokkal jobban tetszett. Reggel volt egy kis ijedtség is, mert a szerviz az olajcserénél túl kevés olajat töltött a motorba, de szerencsére még a rajt előtt, egy benzinkútnál tudtam pótolni a hiányzó mennyiséget."

A leghosszabb szelektív

A mai nap programja több mint 600 km. Nem valószínű, hogy bárkit is hidegen hagyna ez a pálya változatose off-road részével és dűnéivel. Itt jön rá a motoros, milyen is igazán átküszködni magunkat egy vándorló dűnén. A hierarchiát sutba is dobhatjuk, hiszen itt minden megváltozhat. Hat napi versenyzés után azok, akik nem kerülték el a bajt, már érzik a kimerültséget, a többiek viszont garantáltan ma este már fogják. A fáradtsággal töltött pillanatok ára hatalmas is lehet, így mindenkinek kedvére lesz a hőn áhított pihenőnap.

A 6. szakasz végeredménye:
1. Viladoms (KTM) 3h 45p 45mp
2. Coma (KTM) +57mp
3. Blais (KTM) +1p 0mp
... 16. Kartinak (KTM) +15p 49mp
... 28. Kátai (KTM) +37p 18mp
... 55. Dési (KTM) +56p 14mp
... 56. Gyenes (KTM) +56p 41mp

Az összetett állása:
1. Coma (KTM) 17h 55p 30mp
2. Esteve Pujol (KTM) +12p 7mp
3. Casteu (KTM) +44p 39mp
... 14. Kartinak (KTM) +1h 58p 8mp (10 perc büntetés)
... 52. Gyenes (KTM) +6h 0p 10mp (3 perc büntetés)
... 53. Kátai (KTM) +6h 3p 41mp
... 56. Dési (KTM) +6h 6p 19mp (15 perc büntetés)
Jakes (KTM) - kiesett
Hermann (KTM) - kiesett