Túl van a félidőn a Dakar

2007.01.15. 10:54

Tizenharmadika, szombat volt a megfáradt dakaros versenyzők pihenőnapja, de még a pihenés előtti, pénteki eseményekkel adósuk vagyunk. Fussunk gyorsan át rajtuk! A pénteki mért szakasz lett volna a leghosszabb az idei Dakar ralin, ám Atartól nem messze erős homokvihar tombolt, ami miatt a rendezők úgy döntöttek, hogy az eredetileg 542 kilométeresre tervezett szelektív szakaszt lerövidítik, a végét pedig törlik. A versenyzők így 407,6 kilométert tettek meg, sokszor rendkívül gyér látási viszonyok között.

A MOL által támogatott csapat motorosai közül Jaroslav Katrinak továbbra is tartja magát a legjobbak között: a csütörtöki 16. helye arra volt elég, hogy az összetettben felzárkózzon a 13. pozícióba. A szlovák motoros elmondta: a szakasz első része pont a gyorsasága miatt volt veszélyes, észnél kellett lenni, ha az ember nem akart elesni. A másik szlovák motorosnak, Ivan Jakesnek az elektronikával támadtak problémái az összekötő szakaszon, így a szelektíven már el sem tudott rajtolni.

Kátai Péter akkor még nem magáért, inkább a motorjáért aggódott, azt mondta, lesz mit csinálni a szünnapon, mert a KTM-et eléggé megviselték az utóbbi napok eseményei. Elhagyta az első sárvédőjét, és a méterszámlálója sem működik már napok óta, úgyhogy nincs is értelme befűzni az itinert. Ez estére az eredményén is látszott, két óra büntetést kapott. A rendezőkkel történt egyeztetés után kiderült, hogy Péter GPS-e nem adott jelet. A készüléket megvizsgálva kiderült, hogy a csatlakozók lelazultak, ezért nem tudott jeleket sugározni a GPS. Ígéret kapott, hogy törlik a büntetést, miközben sikerült rendbehoznia a méterszámlálót.

Napközben a homokvihar neki is fejtörést okozott. A szakaszon nem látott szinte semmit, még szerencse, hogy talált egy olyan pilótát, aki jól tájékozódott, és akit követhetett. Azt mondja, néha olyan érzése volt, hogy ha itt eltéved, akkor sohasem találja meg a helyes utat. A szünnap előtt nagyon elfáradt, mert az előző éjjel a szél miatt szinte semmit sem aludt, ráadásul itt volt még ez a szakasz is.

Dési János így mesélt a dűnéken átvezető motorozásról: "A mai nap a navigációról szólt. Dűnesorokon kellett átvágni, szinte ködszerű porviharban, minimális látótávolság mellett. A nyomokat azonnal elfújta a szél, tehát nem lehetett azokat követve haladni. Nekem ráadásul a méterszámlálóm is elromlott, ez tovább nehezítette a dolgot. Szerencsére csak egyszer ásta el magát a motor a homokban, úgyhogy viszonylag jól sikerült teljesíteni ezt a szakaszt."

A pihenőnapon aztán mindenki kifújhatta magát egy picit, hogy vasárnap újult erővel csaphassanak a húrok közé. Csak az a fránya homokvihar_ Persze mindig lehet rá számítani, de élőben átvészelni mindig más. Szalay Balázs például úgy aludt, hogy az egyik kezével az arcát takarta, hogy ne tiszta port szívjon be levegő helyett, a másik kezével a sátrat tartotta.

Aztán a vasárnap sem hozott teljes megnyugvást. Katrinak a szenzációs tizedik helyen ért célba a szakaszon - pedig azt mondta, nagyon is óvatos volt. Nehéznek és hosszúnak nevezte a szakaszt, fájt a tenyere és tönkrement a méterszámlálója, úgyhogy hétfőn kénytelen lesz valakit követni, ha oda akar találni a pályára. Ráadásul a maratoni napon a versenyzők csak az egyszer fél méteres dobozukban lévő dolgokat használhatják!

Kátai Péter megint a GPS-szel küszködött. Éppen hogy eltörölték a néhány nappal ezelőtti büntetését, ezért aztán saját bevallása szerint nem is tudott tökéletesen koncentrálni a motorozásra. El is esett (szerencsére nem súlyosan), és a táborba érve az első útja a GPS-szakértőkhöz vezetett, igazolást kérni, hogy nem hagyott ki egyetlen pontot sem. Pályafutása eddigi legjobbját érte el, a 26. helyezése dicséretes.

Késő este Emanuel Gyenes is megérkezett a táborba, nagyon fáradt volt, de örült, hogy itt van. Körülbelül az ötvenedik kilométernél egyszerre szakadt el a benzin- és a vízcsöve, amikor ráesett egy kőre, azt sem tudta, melyiket fogja meg. A benzincsövet végül sikerült megcsinálni, a víz azonban folyt. Minél gyorsabban ment, annál jobban. Így aztán azt mondta Dési Jánosnak (akivel megfogadták, hogy együtt motoroznak), hagyja csak ott, majd jön, ahogy tud. Végül körülbelül negyven percet motorozott sötétben. A végén már számolta vissza a kilométereket.

Az élmezőnyben semmi változás nem történt. Rutinos csókák azok, nem sok meglepetés érheti őket, így az eredményük is kiegyensúlyozott.

A nyolcadik szakasz végeredménye:
1. Coma spanyol KTM 7:46:13
2. Despres francia KTM 7:56:16+ 10:02 p.
3. Ullevalseter norvég KTM 8:10:13+ 24:00
4. Casteu francia KTM 8:12:35+ 26:22
5. Verhoeven holland KTM 8:15:29+ 29:16
_10. Katrinak szlovák KTM 8:38:14+ 52:01
_26. Kátai Péter magyar KTM 9:27:14+ 1:41:01
_49. Dési János magyar KTM 10:24:39+ 2:38:26

Az összetett állása 8 nap után:
1. Coma spanyol KTM 30:24:47
2. Despres francia KTM 31:19:450+ 54:58 p.
3. Casteu francia KTM 31:28:02+ 1:03:15 óra
4. Blais amerikai KTM 31:56:13+ 1:31:26
5. Ullevalseter norvég KTM 32:24:53+ 2:00:06
...24. Kátai magyar KTM 37:13:22+ 6:48:35 (+ 5 perc bünt.)
...54. Dési magyar KTM 41:36:11+ 11:11:24 (+ 20 perc bünt.)