Kátai eltévedt, ahogy Coma is

2007.01.19. 11:04

A szerdai kényszerpihenő után - terrorveszély miatt törölték a versenyszakaszt - tegnap ismét teljes erőből folyt a sivatagi küzdelem, amit már nagyon vártak a versenyzők. A pályán azonban meglepetés érte őket: egészen másfajta terepen kellett haladni, mint azt előre gondolták. A szelektív szakasz Maliból indult, ahol továbbra is mély homokban kellett megtenni a versenytávot.

Egyetlen versenyben maradt magyar motorosunk, Kátai Péter ismét nem úszta meg navigácós kaland nélkül, bár a GPS-e már jól működik.

"A mai szakasz navigációs szempontból nagyon nehéz volt, négyszer-ötször el is tévedtem. Nem jártak jobban az élen motorozók sem, Coma például csak tizenhatodik lett eltévedés miatt. Általában igyekszem olyan versenyzőkkel egy bolyban motorozni, akik jól navigálnak, de most leszakadtam róluk, és ez még jobban megnehezítette a dolgomat. Volt a mai speciálnak egy gyors, csúszós, fák között vezető szakasza, itt vigyázni kellett. Az egyik motoros társam elesett, és nekicsapódott egy fának, elég fájdalmas dolog egy ilyen találkozás. Érdekes, hogy egyáltalán nem érzem fáradtnak magam, sokkal jobban zavar a monotónia, az egyhangúság. Ez néha a koncentrációját is csökkenti az embernek, ami nem jó dolog." - mesélte este a napi célban.

A MOL által támogatott motorosok közül Jaroslav Katrinak őrzi pozícióját, ezúttal is a 11. helyen ért célba. Azt mondta, trükkös szakasz volt, és bár többen motoroztak együtt, azért voltak apróbb eltévedéseik. Kétszer el is esett (szerencsére nem nagy sebességnél), mert a pálya alja kemény volt, fölötte azonban néhány centi por, és ez eléggé csúszóssá tette.

A romániai Emanuel Gyenesnek nem okozott különösebb gondot a csütörtöki szakasz, a meleg jobban megviselte, mint a pálya nehézsége. Eddig is meleg volt ugyanis Afrikában, ám most, hogy nedvesebb területre érkeztünk, a magasabb páratartalom miatt még forróbbnak érezni a forróságot. Gyenes egyszer tévedt el a szakaszon, egyébként minden rendben volt.

Pénteken már Szenegálba megy át a mezőny, és eltölti az utolsó estét a bivouacban, utána Dakarban már mindenki szállodában alszik. Ahogyan egyre délebbre megyünk a hőmérséklet is melegszik, itt sötétedés után is harminc fok közeli meleg van!

A 12. szakasz végeredménye:

1. Esteve Pujol (KTM) 3h 34p 46mp
2. Goncalves (Honda) +3p 3mp
3. Cyachor (KTM) +4p 4mp
... 11. Kartinak (KTM) +14p 56mp
... 31. Kátai (KTM) +28p 38mp
... 54. Gyenes (KTM) +1h 0p 1mp

Az összetett állása

1. Coma (KTM) 44h 47p 16mp
2. Despres (KTM) +52p 48mp
3. Casteu (KTM) +1h 10p 13mp
... 12. Kartinak (KTM) +4h 3p 29mp (10 perc bűntetés)
... 23. Kátai (KTM) +9h 4p 55mp (5 perc bűntetés)
... 50. Gyenes (KTM) +15h 37p 20mp (3 perc bűntetés)