Vége a Dakarnak

2007.01.22. 10:30

Kátai Péter másodszor vett részt a világ legnehezebb tereprali-versenyén, és a tavalyi combcsonttörése után idén eljutott a Rózsaszín-tó partján felállított céldobogóig, ráadásul a valaha volt legjobb magyar motoros eredményt érte el: 20. lett. Azt mondja, sokat változott tavaly óta, a legfontosabb, hogy már nem olyan agresszív, nem akarja minden egyes méteren kihozni magából a maximumot, mert rájött, a Dakaron az a siker titka, ha az ember tartalékolja az energiáit az igazán nehéz pillanatokra. A célba érkezés után így emlékezett vissza az elmúlt két nap eseményeire, természetes, hogy ilyen eredménnyel a háta mögött már csak a szépre emlékezik:

"Sokan azt hiszik, hogy a Dakar utolsó napjai a sétamotorozásról szólnak, de ez nem így van. Még az utolsó előtti napon is vérre menő küzdelem folyt a pozíciókért, nekem is nagyon gyorsan kellett menni. Sajnos ezen a napon is többször eltévedtem, de még így is sikerült a 21. helyet megszereznem. A legutolsó napom egy kis malőrrel kezdődött: a rajt előtt a tengerparton álldogáltunk, és elejtettem a szemüvegem. Egy hullám pont akkor csapott ki, hátraugrottam és a víz már vitte is a szemüveget. Úgyhogy az utolsó speciálon szemüveg nélkül indultam. Mégis nagyon boldog voltam, hogy a Rózsaszín Tó körül az első húsz versenyzőt együtt indították, így én is a nagymenőkkel motorozhattam. Hatalmas ünneplés volt, sosem fogom elfelejteni. Először még próbálkoztam, hogy talán sikerül megfogni a tizenkilencediket, de olyan por volt, hogy letettem erről."

A motorjáról vegyes érzelmekkel beszélt. Alapvetően jónak tartja a KTM 660 Rally-t, ami nagyon sok mindent kibír, de szerinte túl nagy erre a pályákra, és főleg túl nagy az ő termetéhez képest, úgyhogy ha visszajön, mindenképp kisebb gépet választ. Marad a KTM-nél természetesen, de a mostani tapasztalatával már az 525-öst választaná.

A MOL által támogatott regionális csapat legjobbja a szlovák motoros, Jaroslav Katrinak volt, aki noha korábban nyert már szakaszt is a Dakaron, még akkor sem volt annyira meghatódva, mint most, amikor átgurult a céldobogón, hátán a nemzeti lobogóval. Eddig négyszer indult a Dakar ralin, de most először sikerült végig mennie, úgyhogy a célba érkezésért kapott medáliát szorongatva csak azt hajtogatta: mennyire boldog, hogy itt lehet. Ja, és persze hozzátette, hogy semmiképpen sem áll meg itt, már készül a következő Dakarra.

A romániai Emanuel Gyenes a 46. pozícióban végzett pályafutása első Dakarján (a kilencedik legjobb újonc lett), és csillogott a szeme az örömtől, amikor megérkezett a céldobogó mellett felállított táborba, amely a rendezők jóvoltából ugyanúgy nézett ki, mint az eddigiek, még az étel is ugyanolyan volt. Szóval Gyenes elmondta, nagyon jó volt végigmenni az utolsó szakaszokon, és bár voltak gyenge pillanatai, összességében az egész versenyt élvezte. Azt mondja, a pszichikai nyomást volt a legnehezebb elviselni, amikor technikai gondja adódott. Folyamatosan azt kérdezgette magától, vajon kibírja-e a motorja, vagy sem. Szerencsére kibírta.

Az összetettben a francia Cyril Despres nyerte a 29. Dakart a motorosok közül. A 32 esztendős Despres még csütörtökön vette át az első helyet az addigi éllovas, címvédő Comától, aki bukott és súlyosan megsérült. A spanyol pilóta eltévedt, és az útkeresés közben nagyot bukott, és fejsérülést szenvedett. A baleset helyszínre küldött mentőhelikopterrel beszállították a kórházba, ahol megfigyelésre bent is tartották. Az összetettben élen álló Coma jókora előnyt szerzett riválisaival szemben a verseny hajrájára, tulajdonképpen biztonsági motorozással is meg tudta volna védeni címét. Így azonban Depres, a Gauloises KTM versenyzője 2005 után másodszor nyert meg összetettben Dakart.

Eközben a hétvégén újabb haláleset történt. A 42 éves francia versenyző, Eric Aubijoux szombaton szívrohamot kapott, ám a gyors orvosi segítség ellenére sem sikerült megmenteni.

A 15. szakasz végeredménye:

1. Vinters (KTM) 8p 42mp
2. Ullevalseter (KTM) +7mp
3. Rodrigues (Yamaha) +25mp
... 14. Kartinak (KTM) +58mp
... 36. Gyenes (KTM) +1p 48mp
... 62. Kátai (KTM) +2p 31mp

A VÉGEREDMÉNY:

1. Despres (KTM) 51h 36p 53mp
2. Casteu (KTM) +34p 19mp
3. Blais (KTM) +52p 6mp
... 9. Kartinak (KTM) +3h 40p 10mp (10 perc büntetés)
... 20. Kátai (KTM) +9h 0p 32mp (5 perc büntetés)
... 46. Gyenes (KTM) +15h 32p 22mp (3 perc büntetés)