MotoGP Rookies Kupa magyar részvétellel

2007.02.16. 10:58

Sebestyén Péter életében eljött az a bizonyos nagy lehetőség. Jerezben tesztelhette a Red Bull MotoGP Rookies Kupa motorját, a KTM 125-ös versenygépét. De Magyarország 12 éves reménysége biztosan másképp képzelte el az első találkozást. Szomorúságra azonban semmi ok, Peti idén hét alkalommal bizonyíthatja tehetségét a MotoGP teljes közönsége előtt.

Miután felpróbálta a motorhoz tartozó Alpinestars felszerelést, mérlegre állt, majd a motort ellátták azokkal a pótsúlyokkal, hogy versenyzővel együtt ne legyen könnyebb a 125-ös vb-kategóriában előírt 136 kilónál, megismerkedett szerelőivel. Rövid üléspróba és motormelegítés után Gustl Auinger felvezette a mezőnyt öt kör erejéig, de Peti motorja nem jutott idáig. A negyedik kör kezdetén megragadt az egyes kanyar előtti féktávon, és az ifjú pilóta nem tudta kivédeni a bukást, a sóderágyban kötött ki. Azonnal megszakították az edzést piros zászlóval, majd Gustl Auinger kiment KTM SuperDuke-jával, és betolta Petit a boxutcába. Miután a szerelők szétszedték a motort és megállapították, hogy tényleg megragadt, új hengert és dugattyút szereltek be, és az összes többi motorban fúvókát cseréltek.

Amíg elkészült Peti motorja, már elkezdődött a második edzés. Petiben még nagyon benne volt a bukás, így óvatosan járatta a gépet. A harmadik edzésre viszont felszívta magát, és ahogy kimentek a pályára, máris az élbollyal haladt. De az ötödik körben a célkanyar után beakadt a túl nagyra választott kesztyűjének úja a fékkarba, leblokkolt az első kerék és Peti másodszor aszfaltmintát vett.

A szerelők a versenyre sajnos nem tudták időben megjavítani a motort, így Peti ötödik rajtkockája üresen maradt. Így fájó szívvel kellett néznie a többiek harcát. Az élen haladó spanyol az ötödik körben elesett és elvesztette eszméletét, így félbeszakították a futamot. De az újraindítás után is számos bukás ritkította ki a mezőnyt, a végén csak négyen értek célba. Gustl Auginer a rázós nap után mégis talált néhány vigasztaló szót a magyar versenyző felé: "Most nem jött ki a lépés, de ez előfordulhat. Tanulj belőle, bízok benned." Három hét múlva következik a valenciai teszt, Peti lelkileg már erre összpontosít.