Hétvégén indul a 20. Superbike világbajnokság

2007.02.20. 15:21

A héten kezdetét veszi a nemzetközi gyorsasági motorkerékpáros világbajnokságok sora a 2007-es jubileumi 20. superbike világbajnoksággal. Az első futamot Katarban, a Doha melletti Losail versenypályáján tartják február 22-24-e közt. Mind az 5 nagy gyártót gyári csapat képviseli, ezért az idei év remek és szoros küzdelmeket ígér. 13 helyszínen, és 26 versenyen mérik össze magukat a superbike kategória régi jól ismert nevei és a szakág újoncai, akik azonban cseppet sem ismeretlenek a motorversenyzés világában.

Ducati
Bár 2006-ban a Ducati Xerox csapat vitte el a pálmát, és megtartotta tavalyi felállását, korántsem biztos, hogy 2007-ben Troy Baylissnek és Lorenzo Lanzinak ilyen könnyű dolguk lesz. Új gépekkel állnak ki ellenük a Suzukisok és a Yamahások, és jó pár új versenyző száll ringbe a bajnoki címért. A Ducati 999 F06-os továbbfejlesztett változatával állnak rajthoz, mivel a 1098-as egyelőre nem homológ.

Honda
A 2006-os bajnoki második James Toseland maradt a szponzort váltó Ten Kate Honda (Hannspree lett a főszponzor) színeiben, és ide igazolt Roby Rolfo is. Ezenfelül további négy gyári támogatású Honda pilóta száll versenybe majd 2007-ben. Steve Martin és Michel Fabrizio a DFXtreme Honda színeiben, míg Karl Muggeridge és Josh Brookes az Alto Evolution csapatnál megy a CBR1000RR superbike változatával.

Yamaha
A Yamaha hivatalos gyári csapattal indul, amely a Yamaha Italia keretein belül alakult meg. Maradt Noriyuki Haga, aki mindenre képes, és egy új, bár igencsak tapasztalt pilótával (Troy Corser) alkotnak erősnek tűnő együttest. Corser 2005-ben és 1996-ban nyert superbike világbajnokságot. Az YZF-R1 természetesen új, és még sok a fejleszteni való rajta, de a tapasztalat a csapat oldalán rendelkezésre áll. Yamaha YZF csapatban Shinichi Nakatomi próbál megélni a két sztár mellett a hangvillásoknál.

Suzuki
A legnagyobb média érdeklődés az ex-MotoGP versenyző Max Biaggi Suzukihoz szerződését kíséri. Az Alstere Suzuki Corona Extra csapat tagjaként Biaggi megpróbálja megszorongatni Bayliss-t, és a brit bajnokságban edződött csapattársára (Yukio Kagayama) sem árt majd odafigyelni, aki rendkívül jól ismeri a Suzuki versenygépeket, hiszen régóta ezzel a márkával versenyez. A Suzuki szintén az új fejlesztésű GSX-R 1000 motorral indul, tehát könnyű dolguk biztos nem lesz.

Kawasaki
A zöldek évek óta fogadkoznak a világbajnokságban és most a gyár megadja a hivatalos támogatását a PSG-1 Kawasaki Corse csapatnak, ahol Regis Laconi és Fonsi Nieto lesznek a hivatalos gyári pilóták 2007-ben. A Kawasaki idén mindenképpen szeretne dobogóra állni, és a futamgyőzelem sem túlzottan titkolt céljuk.

Privát versenyzők
A privát pilóták rangsorát Ruben Xaus vezeti, aki egy 2006-os Ducati 999-essel áll majd rajthoz a Sterilgarda csapat színeiben. Rajta kívül olyan nevek lesznek a rajtrácson mint az ex-GP pilóta Jakub Smrz, Dean Ellison, a Superstock bajnoka Alessandro Polita, Max Neukirchner vagy Jiri Drazdak. Szintén láthatunk majd egy igazán nagy nevet, de a motorok közt: az MV Agusta mint privát csapat motorja tér vissza a superbike világbajnokságba Christian Zaiser vezérletével az LBR csapatban.

Supersport 600 világbajnoki versenyzők
A Supersport 600 világbajnokág bebizonyította, hogy mindig nagyon élesek a küzdelmek szinte minden futamán. Az utolsó kanyarig folyik a vérre menő harc, idén sem lesz ez másként. A világbajnok Sebastien Charpentier és Kenan Sofuoglu maradt a Ten Kate Honda csapatban, de idénre teljesen új CBR600RR-el állnak rajthoz. A Yamaha SSP Racing csapatban Kevin Curtain, és Broc Parkes igyekszik megmutatni milyen jó az R6R a versenypályán is a többi profi közt. A Kawasaki ismét hivatalosan versenybe száll a GIL Kawasaki együttessel mint gyári csapat, ahol Fabian Foret, és Pere Riba lesznek a pilóták. Mindketten a legújabb fejlesztésű ZX-6RR géppel mennek majd. A Ducati szintén komolyabban veszi ezt a kategóriát, és a Caracchi Ducati színeiben Gianluca Nannelli próbál valami értékelhetőt elérni. A Suzukit a Hoegee csapat képviseli, Barry Veneman és Vesa Kallio versenyzőkkel a rajtrácson.

A Superbike és Supersport világbajnokság katari futamának menete:
Február 22 csütörtök - edzések és időmérő futamok
Február 23 péntek - edzések és időmérő futamok, Superpole a leggyorsabb 16 superbike versenyzőnek
Február 24 szombat
Superbike Race 1: 10:00 CET
World Supersport Race: 11:20 CET
Superbike Race 2: 13:30 CET