Kalandokba vág a Moto Guzzi

2007.03.06. 08:43

Kicsit fáziskésésben van a Guzzi, legalábbis nem lőtte el az összes munícióját az őszi motorkiállításokon. Azt már tudtuk eddig is, hogy 2007-ben érkezik a 940 Custom, majd a nyár közepén a nyolcszelepes Griso, de ahogy az a február végi Moto Guzzi dílertalálkozón kiderült, vár még egy ínyencség a Guzzi rajongókra idén.

A Moto Guzzi 2007-es dílertalálkozóján, Berlinben mutatták be az olasz gyár legújabb kalan-túragépét, a Stelviót. A név a motor jellegére utal: Stelvio a motorosok egyik kedvelt hágója az Alpokban. Nem is egy, hanem mindjárt két motor állt a vakuk fényének kereszttüzében, hiszen a Stelviót tervezik 850 cm 3-es, hengerenként kétszelepes blokkal, amilyen jelenleg is szolgál a 850-es Brevában, valamint a vadonatúj, hengerenként négyszelepes, 1200-as motorral is.

A jelenleg is kapható Moto Guzzi modellekhez képest sokkal kezesebb viselkedést ígér a motorhoz a gyár, ahogy az egy kaland-túra géphez illik. Hogy mindezt elérjék, vadi új vázat fejlesztettek a Stelviónak, ultrahosszú rugóutat biztosító futóműelemeket és csodás, küllős kerekeket. A gyár képviselője szerint jellegében sokkal inkább hasonlít majd a Triumph Tiger 1050-hez vagy a Ducati Multistradához, mint a BMW R1200GS-hez, de a Stelvio is elhagyhatja alkalomadtán az aszfaltutat. A Guzzi két új félterep motorja 2007 szeptemberében érkezik a márkakereskedésekbe.