Veszélyben vannak a chopperesek!

2007.04.16. 10:41

A chopperesek közismerten jobban kedvelik a nyitott bukósisakokat, így rájuk fokozott veszéllyel van a cserebogár rajzás, de a zárt bukót használó, viszont náluk gyorsabban közlekedő sportmotorosok sincsenek biztonságban, ha cserebogár-záporba keverednek.

Az enyhe tél hatására - nevükkel ellentétben - már április eleje óta rajzanak a májusi cserebogarak (Melolontha melolontha). A 3-4 cm méretűre is megnövő hatalmas bogarak elsősorban a mezőgazdaságban okoznak óriási kárt, mivel levelekkel táplálkoznak, lárváik pedig főleg a gyökereket pusztítják. A cserebogarak kellemetlenséget okozhatnak a motorosoknak is. Főleg az alkonyati órákban igen nagy számban kelnek útra, és a nagy méretű - ennek megfelelően nehéz - bogarak igen nagy erővel találják el a 80 km/h-val közlekedő motorosokat is. Aki már átélt ilyet, tudhatja, hogy akár bukósisakon, akár kézfejen, vagy térden talál el egy cserebogár az igen kellemetlen tud lenni, sőt egy-egy ilyen ütközés szélsőséges esetben még balesetveszélyt is okozhat.

Jó hír, hogy a kifejlett cserebogarak mindössze 5-7 hétig élnek, így a cserebogárveszéllyel csak június elejéig kell számolnunk.