Haga mindent vitt

2007.05.14. 10:01

A Superbike világbajnokság soros hétvégi futamát a nagyon gyors monzai pályán rendezték. Itt a motorok átlagsebessége eléri a 200 km/h-t, és az egyenesben több mint 300 km/h-ról kell fékezniük, hogy a lassító sikánt be tudják venni 100 km/h körüli tempóval. Az edzéseken Regis Laconi, James Toseland és Noriyuki Haga remekelt, a Superpole-n az elsőséget szintén Haga szerezte meg Yamahával Troy Bayliss, Max Biaggi és Troy Corser előtt. Az első futamban Biaggi, Roby Rolfo, Kagayama volt a rajt sorrend, bár a célegyenes végi sikánon Lanzi a Ducatival fék nélkül átrongyolt és elsőként fordult. Ezután feltette kezét és elengedte a mezőny elejét, nehogy büntetést kapjon. Az első körben az élen a két Honda, Rolfo-Toseland párossal, majd Biaggi-Kagayama, és Haga, Corser következett. A második körben Toseland átvette a vezetést csapattársától. Haga veszett tempóban jött fel, már a harmadik körben ott ment a 3. helyen, majd Rolfót leelőzve Toseland nyomába eredt. Haga innentől kezdve folyamatosan nyomás alatt tartotta Toselandet, jó párszor helyet cseréltek a futam első felében az élen.

A japán versenyző a 8. körben előzte ismét le Toselandet, és megpróbált tőle nagyon gyors körökkel elszakadni. A hajrára Haga nem sok előnyt szerzett a Toseland-Rolfo Honda párossal szemben. Mögöttük Biaggi (Suzuki) és Bayliss (Ducati) harcolt a 4. helyért kissé lemaradva. Igen ám, de a végére Haga is tartalékolt még valamit, és az utolsó körre szerzett annyi előnyt, hogy Toseland már ne tudja veszélyeztetni elsőségét. Biaggi hibázott a sikánban, így Bayliss kényelmesen lett negyedik. Robby Rolfo pedig utolérte világbajnok aspiráns csapattársát, Toselandet, és a vége előtt két körrel meg is előzte. Sőt Toselandnek gumi problémája támadt a motorjával és Bayliss, majd Biaggi is megelőzték az utolsó körben. Hogy ne legyen egyszerű az élet, Rolfónak kifogyott a benzin a motorjából és fél körrel a cél előtt megállt a gépe, ezzel a második helyről esett ki. Baylissnek jutott az ezüst és Biagginak a bronz az első futamban.

A második futam rajtját Toseland, Laconi, Parkes, Rolfo és Corser kapták el legjobban. Haga nem rajtolt túl jól, de három kör alatt ismét a második helyre hozta fel magát. Ekkorra Toseland már egy 40 méteres előnyt szerzett az üldözőkkel szemben. A japán versenyzőnek négy körébe került utolérni Toselandet, majd meg is előzte a 7. Körben, és megkezdte elszakadását és nagy főlénnyel nyerte a második futamot is. A 3. helyért Biaggi, Bayliss, Rolfo és Corser csatázott a verseny féltávjánál. Ebből a hármasból Corser lemaradt, viszont a futam végére felértek Toselandre. Biaggi ugyan megelőzte Toselandet az utolsó körben, de ráfutott a kerékvetőre egy kanyar kijáratnál, és utána a Parabolicában is hibázott így csak 5. lett. A második helyét Toseland megőrizte Baylisszel szemben, negyediknek Rolfo jött be. Toseland még mindig 35 ponttal vezeti a világbajnokságot Haga, és 38-cal Biaggi előtt.