Vermeulen vizisízett legjobban

2007.05.21. 08:42

A MotoGP-kategóriában nem kis meglepetésre Colin Edwards szerezte meg az első rajtkockát a hétvégi francia futam edzései során. Casey Stoner és Carlos Checa indulhatott még az első sorból, Valentino Rossi a negyedik legjobb időt teljesítette. A versenyt esőversenynek minősítették a rajt előtt. A szemerkélő esőben elengedett rajt után Stoner, Hopkins és Rossi volt a sorrend, azonban Rossi már két kör múlva az élre hozta a Yamahát. Edwards nagyon elrontotta a rajtot, az első kör után is csak a 18. helyen motorozott. Sylvian Guintoli félelmetesen jött fel a Dunlop-gumis Yamahán, már a második körben a negyedik helyen járt. Előtte Rossi, Stoner és Barros motorozott az egyre jobban szemerkélő esőben. A harmadik körben Barros előzte Stonert, és feljött a második helyre, míg Randy de Puniet a Kawasakival Guintolit, honfitársát nyomta le a negyedik helyért. Az első kiálló Colin Edwards volt, aki esőre beállított és gumizott gépét vette fel a boxban. Az ekkor még élen járó Rossit pár méteres hátrányban Puniet, Barros és Guintoli követette. A két francia remek teljesítménye igazi meglepetésként érte a helyi közönséget. Sőt, 23 körrel a vége előtt a két lokál matador egyszerre előzte Rossit és állt az élre Guintoli-Puniet sorrendben.

Egy elmért kanyar után még többen megelőzték Rossit, közben Checa elesett a nagy kavarodásban az egyre fokozódó eső miatt. Guintoli egy óriási high-side balesetet szenvedett és a 4. helyről esett ki, és közben Rossi is majdnem elesett. Nem sokkal ezután Toni Elias is kicsúszott. A kiesések után Puniet, Hopkins, Pedrosa, Melandri, Barros és Rossi volt az élen a sorrend. Puniet szintén méretes bukással szállt ki az élről. Ezután már többen kijöttek motort cserélni, és felvették az esőre gumizott gépet.

A motorcserék után Vermeulen állt az élre, mivel csapattársa Hopkins nem jött ki időben motort cserélni. Mögötte Melandri, Rossi, Pedrosa, Hayden és Stoner haladtak. A verseny felénél az élen Vermeulen és Melandri sorrend állandósult, tőlük egy-kétszáz méterrel lemaradva Rossi és Stoner győzködte egymást. A verseny végére lenyugodtak a kedélyek. Az élen álló Vermeulen simán nyerte a komoly esőzésbe forduló futamot, másodiknak Melandri jött be, míg Stoner után Hayden, Hoffman és Pedrosa is megelőzte Rossit. Hayden azonban elesett, így Rossi örökölte meg a 6. helyet. A vb-pontversenyben továbbra is Stoner vezet Rossi és Pedrosa előtt.