Hiánypótló nagykerekű

2007.05.23. 08:27

A Piaggio az őszi EICMA-n mutatta be új sportos nagykerekű robogó újdonságát a Carnabyt. Akkor még nem túl sok adat állt rendelkezésre a motorról, de tavasszal beindult a Carnaby sorozatgyártása, és hamarosan a Liberty és a Beverly modellek közti piaci rést fogja kitölteni a Piaggio szalonok kínálatában. Az új modell konkurenciát jelent majd a Piaggio Grouphoz tartozó Aprilia Sportcity modellcsaládnak is, de valószínűleg ez az üzleti stratégáknak nem okozott gondot, mivel házon belül marad a bevétel.

A Carnaby 125 és 200 köbcentis Piaggio LEADER blokkok köré épül. A legújabb generációs blokkok közös jellemzője a vízhűtéses egyetlen henger, a négy szelep, egy vezérműtengely, Euro3-as normákat teljesítő katalizátor. A 125-ös változat 15, míg a kettőötvenes 21 lóerőt teljesít. Az acél csőváz 35 mm-es belsőcső átmérőjű teleszkópvillákat fog közre elöl, míg hátra dupla rugós tag került, négyfokozatban állítható rugó-előfeszítéssel. A 16 colos nagyméretű kerekeken 110/70 és 130/70 méretű abroncsokat találunk. A fék bárhol megállja a helyét, mindkét kerékre 260 mm-es féktárcsa került, kétdugattyús féknyergekkel egyetemben.

A Carnabyt könnyedén kezelhető robogónak tervezték, sőt mondhatni ez volt az első számú szempont kialakítása során. A futómű komfortos hangolást kapott, az úttartása biztonságot sugároz. Az Easy start indítási rendszer elektromos önindítót foglal magába, a rendszer célja a minden körülmények közti egyszerű, gyors megbízható motorindítás. A parkolást az Easy Park központi állvány segíti, mely a Piaggio szerint nagyon könnyen használható, nem igényel nagy fizikai erőt a motor állványra helyezése. Az utas és a pilóta osztott, kényelmes, jól formázott ülésben foglalhatnak helyet, lábtartóból mindkét félnek jut egy-egy pár. Az ülés alatt egy nyitott sisak fér el, plusz a két oldalsó zsebbe pakolhatunk még kisebb tárgyakat.

Kisebb csomagtartó található a lábpajzsban is, amelyet újszerű, Easy Bag táskával szerelhetünk fel. Azt a vízálló zsákot ezután egyszerűen leszedhetjük, és magunkkal vihetjük. Rendelhető egy Easy Cover elnevezésű lábtakaró is, melyet esős, hideg időben lehet a lábunkra és magunkra teríteni. A takarón két ablak is ott figyel, melyet a vitorlázásból kölcsönvett technológiával építettek be, és ráadásul a csatlakoztatása után a benne elrejtett csatornák a motor hűtőnyílásairól a meleg levegőt a lábunkra vezetik. Az Easy Case elnevezés 38 literes, a motor színére fényezett hátsó dobozt takar. Két nyitott sisak, vagy egy zárt fér el benne. A box remekül illeszkedik a motor stílusához, és az egykulcsos zárrendszer segítségével a motor indítókulcsával nyithatjuk ki fedelét.

A közepesen magas légterelő karc- és ütésálló, valamint kézvédőként is funkcionál. A motorhoz rendelhető riasztós tárcsafékzár és oldalsó állvány is a gyorsabb parkoláshoz. A gyári extrák közt megtalálható az elektronikus, távírányítós riasztó, a biztonsági övvel ellátott gyerekülés (ezzel 3 és 8 év közti gyerekeket lehet biztonságosan szállítani) és a Carnabyra való egyedi motortakaró. A Piaggio nagykerekű újdonsága szürke, fekete és kék színek mellett az igazán vidám sárgában is megvásárolható hamarosan.