Sebestyén Petit megfosztották jó helyezésétől

2007.07.17. 08:22

Szenzációsan kezdődött Sebestyén Peti hétvégéje a Red Bull MotoGP Rookies Kupa sachsenringi fordulóján. Már a szabad edzést ötödik leggyorsabbként zárta, és a második időmérőn is meg tudta védeni ezt a pozícióját, így épp csak lemaradt az első rajtsorból. A szekcióidőket tanulmányozva akár még nagyobb remények is feléledtek, mert az utolsó két szakaszon Peti volt a második, illetve a harmadik leggyorsabb! De hogy nem lesz könnyű a verseny, az is biztos volt, mivel a rajtig felmelegedett az időben a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszott, és már a tíz fokkal hidegebb időmérő edzés végére is elfogytak a gumik a legtöbb motoron. Ezen kívül Peti mögött tizenkét versenyző volt egy másodpercen belül. És hogy milyen magas a színvonal a Rookies Kupában, azt az bizonyítja a legjobban, hogy a 8 leggyorsabb Rookies Kupá-s a vb-gépeknél 12 lóerővel gyengébb motorjaikkal is limitet futott volna a 125-ös vb-futamra!

A rajt után sajnos a remények nagy része máris szertefoszlott. Peti nagyon rosszul jött el a rácsról, sok helyet esett vissza, az első kör végén a 11. volt. Innen még volt remény a felzárkózásra, viszont a második körben egy hosszú jobb kanyarban meglökték. Szerencsére talpon tudott maradni, de letörött az ülésidom és begyűrődött a váznyúlvány alá. Nemcsak a gumihoz ért hozzá, de úgy kiállt a motor jobb oldalából, hogy Peti alig érte el a lábtartót. Így is 12.-nek ért célba. A versenyen ismét sokáig a francia Johann Zarco vezetett, de az amerikai Cameron Beaubier úgy követte, mint egy árnyék. Két kanyarral a cél előtt aztán támadásba lendült az amerikai és kifékezte Zarcot, így első győzelmét aratta. Az üldözőboly élén a svéd Robert Gull ért célba és állhatott fel harmadikként a dobogóra. A Kupát továbbra is az olasz Lorenzo Salvadori vezeti Zarco és Beaubier előtt.

Peti nyilatkozata:
"Az edzéseredmény felülmúlta a legmerészebb elvárásaimat is. Az utolsó három körben összetalálkoztam Zarcóval, és tudtam vele menni! Nagyon boldogan álltam a rajthoz, reméltem, hogy itt is tudom követni, hiszen egyből előttem állt. De aztán rosszul kaptam el a rajtot, és miután meglöktek, nagyon nehéz volt egyáltalán a pályán maradni. Először azt hittem, letörött a lábtartóm, mert alig tudtam rátenni a csizmám, és jobb kanyarokban mindig a motor alá gyűrődött a lábam. Csalódott vagyok, de örülök, hogy célba értem."