MotoGP-pálya Százhalombattán?

2007.11.20. 01:26

Stefano Favaro, Talmácsi Gábor menedzsere megkezdte a tárgyalásokat, egyeztetéseket annak érdekében, hogy néhány éven belül Magyarország is otthont adhasson annak a versenysorozatnak, ahol Talma világbajnoki címet szerzett az idén. Korábban már Újhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára már folytatott tárgyalásokat a Dornával Brnóban és Valenciában. A MotoGP eseményeit egyre nagyobb érdeklődés övezi, és egy ilyen kaliberű esemény megrendezése minden szempontból előnyös a rendező országnak. Stefano Favaro már évek óta a MotoGP-ben mozog és remek kapcsolatokat épített ki a Dornával (a futamsorozat szervező cég). A spanyol szervezőé a kizárólagos döntési jog, hogy milyen versenyhelyszínek kerülnek be a világbajnoki versenynaptárba.

Amennyiben a magyar MotoGP-futamra a Hungaroringen nem kerülhet sor, annak technikai hiányosságai miatt (motoros szempontokat nézve), Favaro úr más lehetőségek felkutatásával igyekszik orvosolni a problémát. A Százhalombattai Önkormányzat egy 300 hektáros területet ajánlott fel az új versenypálya megvalósítására, és kizárólagos tárgyalási joggal ruházta fel Stefanot, hogy egyeztessen minden illetékes szervvel (Dorna, Minisztérium, befektetők) arról, hogy az általuk biztosított területen milyen feltételekkel van lehetőség felépíteni egy olyan sportkomplexumot, mely otthont adna ennek egy gyorsasági motorkerékpáros világbajnoki futamnak.

A project egyik lehetséges befektetője, az Aspar Team legnagyobb támogatója, a SEDESA lenne. A SEDESA Spanyolország vezető ingatlan- és építőipari multinacionális vállalata, melynek hazánkban is van leányvállalata. Jelenleg a SEDESA vizsgálja, miként tud részt venni a megvalósításban, kivitelezésben, de végső döntés még nem született meg. A tárgyalások tehát megkezdődtek, és már csak reménykedni tudunk benne, hogy a közeljövőben MotoGP-futam kerülhet Magyarországra, és világbajnok versenyzőnknek hazai pályán szoríthatunk újabb sikeres szereplésért.