Elhunyt Evel Knievel

2007.12.04. 11:11

Evel Knievel, akinek szinte mindenki ismeri vörös-fehér-kék csillagokkal teleszórt fellépő bőrruháját, nem ugrik át többé sem buszokat, sem cápákat, sem pedig az Idahóban található Snake folyó kanyonját. Az 1970-es években a motoros kaszkadőrség ikonjává vált amerikai Knievel hosszas betegség után 69 éves korában hunyt el november 30-án. A világ talán leghíresebb kaszkadőre cukorbetegségben és gyógyíthatatlan tüdőbetegségben szenvedett már jó ideje. Az elmúlt pénteken ismét problémái akadtak a légzésével, és a mentők már nem tudtak időben beérni vele a kórházba. A hír megrázta a motoros világot, hiszen egy elő legendáról, egy szupermenről senki sem gondolja, hogy egyszer meghalhat.

Knievel két legismertebb mutatványa a Snake folyó feletti kísérlet, amikor egy rakétahajtású motorkerékpárral átugratni a kanyonon, sikertelenül. A Caesar's Palace-ban végrehajtott látványos zúzása után szintén a kórházban végezte, mikor megpróbálta átugrani az 50 méter magas szökőkútat a Las Vegas-i szálloda előtt. Londonban 13 buszt ugratott át a Wembley stadionban 1975-ben. Knievel összesen vagy 40 csonttöréssel járó balesetet szenvedett 1980-as visszavonulásáig. Később ugyan kiment a mindennapok divatjából, de emléke örökkön él a motorozást kedvelőkben. Knievel méltósággal viselte betegségét, tavaly azt nyilatkozta egy interjúban, nincs az a király vagy herceg, akinek jobb élete lett volna, mint neki. Több közös, illetve önálló show keretében járta be Amerikát, illetve sok filmben, tv-sorozatban szerepelt mint motoros kaszkadőr. Sok pénzt keresett mutatványaival, de sokat el is költött. Fia, Robbie Knievel folytatja az apai örökséget, hiszen ő is kaszkadőr lett, és sok olyan mutatványt megismételt, amelyet korábban édesapja hajtott végre.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.