Robogók ABS-szel

2001.05.25. 18:28

 
   
   

Hamarosan az ABS rendszerrel ellátott fékberendezések minden motorkerékpárhoz elérhetőek lesznek, az eddiginél jóval alacsonyabb áron. Senkinek sem kell mondani, hogy ez a mindennapi közlekedésben - ha a versenypályákon nem is - igen hasznos felszerelés lenne a kétkerekűek számára is, de eddig a relatíve nagy súly és a magas ár miatt nem volt túl elterjedt pár típus kivételével.

A BMW rendszere például több mint 300.000 forint körüli összegbe kerül, de most a német FTE Automitve bemutatott egy teljesen új megoldást ezen a területen, amelynek költsége mindössze 120.000 forint környékén alakul majd. Ráadásul eddig ez évig a BMW-nek kizárólagos szerződése volt az FTE-vel, és csak a bajorok számára szállította az első ABS rendszert, és a jelenlegi modelljeiken használt újabb ABS-2 technológiát. De ennek az exkluzív szerződésnek jövőre vége, így egyre több gyártó használhaja majd fel fejlesztéseiket. Az egyik európai robogó gyártó várhatóan hamarosan megerősíti azt a hírt, hogy integrál ABS-t fog használni jónéhány 2002-es modelljén.

Az FTE egyik vezetője elmondta, hogy a gyártók biztonsági okokból azokon a motorkerékpárokon érdekeltek leginkább az ABS bevezetésében, amelyekkel általában a legkevésbé gyakorlott vezetők közlekednek. Ezért is valószínű, hogy legelőször a robogókon fognak megjelenni ezek a berendezések. Az FTE ehhez igazodva sokkal kisebbre és könnyebbre készítette saját rendszerét, a régi 10.4 kg helyett mindössze 4 kg az új egység súlya. Az ABS elterjedése jó hír-e mindenkinek azt nem tudom, de hogy jó pár meleg helyzettől kímélheti meg a hétköznapi motorosokat, az biztos.