Feltámad a Laverda

2001.06.08. 10:51

 
   
   

Bár a Laverda sosem múlt ki igazán, azért lássuk be az elmúlt években inkább csak vegetált néhány régebbi típusával. Jelenleg például a gyári website-on csak egy Laverda logo himbálódzik egymagában.

Tavaly a legnagyobb olasz és egyben a világon az ötödik motorgyártó, az Aprilia felvásárolta az olasz Laverda gyárat. A tulajdonos váltás első eredménye egy 150 köbcentis robogó bemutatása lesz. Igaz, az új robogó nem saját fejlesztés lesz, hanem valószínűleg a tajvani Ssang Yong egyik átkozmetikázott nagy robogója. Ezzel próbálja majd a gyár az érdeklődést ébren tartani addig, amíg egy teljesen új nagymotor generációval piacra nem tud lépni.

Ebben lesz majd egy sportmotor, egy naked bike, és egy nagy túraenduró is. Az új nagymotor modellek legkorábban jövő év elején kerülhetnek bemutatásra. A motorblokkról egyelőre még nincs döntés. Néhány olasz forrás szerint a tulajdonos Aprilia jól bevált 1000 köbcentis, V2-es blokkja szolgál majd a Laverdákban is, bár a noaleiek meg azt hangsúlyozzák, hogy teljesen el kívánják különíteni a Laverda működését az Aprilia gyártól. Egy három hengeres motor fejlesztés alatt állt a gyár átvétele előtt a Laverda superbike számára, és ez akár feléleszthető az új modellek részére is. Ezenkívül ott van a Rotax egy hengeres motorja, amely az Aprilia Pegasok-kban szolgál, bár ez csak kisebb modellek esetében jöhet számításba.