Kawasaki, mint Harley rivális

2001.07.03. 10:22

 
   
   

A Kawasaki arra készül, hogy egy kedvező árú cruiser-t mutasson be, ezzel megcélozva a Harley Sportster piacát. A motor a VN1500 családjába tartozik, állítják a gyárhoz közeli források.
A japán gyár VN modell választéka egyébként is különféle híres amerikai típusok replikáinak tekinthetőek. Az alap VN1500 Classic a Harley FLST Heritage és Fat Boy modelleket imitálja, a Drifter variációja egyenesen egy Indian utánzat, a Nomad pedig a Harley Road King-jének a formáit adja vissza.

Ez az utolsó, csupasz verzió, ami jövőre jelenik meg és a Sportster-re fog hasonlítani, teljessé teszi a Kawasaki VN szériát a cruiser piacon. Hogy a költségeket minél alacsonyabban tudják tartani, az újdonság sok alkatrészt vesz át a VN szériától. Az 1470 köbcentis, V2-es, vízhűtéses motor némi kozmetikázás után, változatlanul 64 lóerőt teljesít majd. Ez ugyan nem hangzik valami hú de soknak, de ha összehasonlítjuk az 1200-es Sportster 58 lóerejével, már semmi szégyelleni valója nincs. Ráadásul a Kawa extra köbcentijei jelentős nyomaték előnyt biztosítanak. Számokban mindez: 84 newtonméter 2800 f/percnél, a Harley viszont csak 64 newtonmétert tud 3500 f/percnél.

A világszerte közel 40.000 darab évente eladott Sportster nem a Harley legkeresettebb modellje, de még így is szép piaci részesedéssel rendelkezik. Ezért a Kawasaki jól gondolkozik, amikor erre a piacra akar betörni új VN modelljével, aminek a neve még kérdéses, de a japán gyártót ismerve a jó minőség és a viszonylag kedvező ár nem lehet vitás.