Gyorsabb gázadás, kevesebb fogyasztás

2001.07.03. 11:06

Csavard minél gyorsabban legalább két harmadáig a gázkart, és a pénztárcád megfogja köszönni neked a hóvégén, még akkor is, ha egy-két Suzukis (autós) rosszul fog rád nézni amikor ordító csővel lőssz ki a lámpától.

Egy svéd kutató intézet megcáfolta azt a népi bölcsességet miszerint a heves gyorsítások feleslegesen égetnek el üzemanyagot. Mark Dougherty, aki egy Közlekedés és Társadalom elnevezésű iskolában tanít Borlangeban, úgy gondolja amilyen gyorsan csak lehet, a gázkart a két harmadáig kellene tekerni, mert ekkor kerül optimális arányú benzin-levegő keverék a hengerekbe. A tanulmányokat autókkal folytatták, és ott 15% üzemanyag megtakarítást sikerült elérni. Dougherty úgy vélekedik, hogy ez a motorkerékpároknál is megvalósítható.

A legtöbb motoros úgy is elég keményen gyorsít, így ez a szokásuk sokkal közelebb van az optimumhoz, mint a legtöbb autóvezetőnek. Bárki, aki bűnösnek érzi magát a kemény gyorsításokért, ne tegye, felesleges. Általában úgyis a szórakozás miatt motoroznak manapság az emberek, a fogyasztás másodlagos számukra. De most már legalább azt is tudjuk, hogy ha jól gyorsítunk ki, akkor ez még környezetbarát is.