Kisbusz - hét másodperc alatt százon

2001.09.14. 15:54

 
   
   

Úgy tűnik manapság kapós az R1 motorja mindenféle nem két kerekű jármű számára. Az angol Tony Lynch úgy döntött, hogy egy Yamaha R1 motorját építi be egy Suzuki Supercarry kisbuszába, amely ezzel 7 másodperc körül gyorsul 100 km/h-ra.

A kisbuszban eredetileg használt 38 lóerős, 1000 köbcentis blokkot először is eladta, mondván úgysem jó az már semmire. Utána egy Suzuki Bandit 600-as blokkját szándékozta beletolni a buszba, de az meg szétugrott nem sokkal ezután, köszönhetően a sok olaj szegény egykerekezésnek még motor korában.

 
   
   

Nem sokat teketóriázott eztán, vett egy R1 motort, egy rommá tört gépből nem egész 100.000 forintért. Lynch legyártott egy spéci meghajtó tengelyt, amit egy módosított fogaskerék hajt meg az erőforrás hat sebességes gyári Yamaha váltóján keresztül, és viszi át az erőt egy Reliant Robin-ból származó hátsó tengelyre. A váltón és a kuplungon csak kis változtatást kellett eszközölni, hogy az eredeti sebváltókarral és kuplunggal lehessen működtetni a szerkezetet. A rükverc egy indító motor, ami a hátsó tengelyre került felszerelésre, és elektromos áram működteti hasonlóan, mint a Honda Goldwing rendszerét.

Bár a kisbusz úgy néz ki mint a széria, de a hangja egészen más, mivel Lynch megtartotta a Yamaha teljes gyári exup szelepes kipufogórendszerét, a verseny hátsódobbal együtt. Az egész jármű súlya ráadásul mindössze 600 kg és sík terepen 200 km/h-ra van áttételezve, bár a tulajnak egyelőre csak 180 km/h körüli sebességet sikerült csak kihoznia belőle.