Rendőrségi FJR-ek

2001.09.28. 12:02

 
   
   

A Yamahanak mindig is jó poziciói voltak az európai rendőrségek motoros alegységeinél. A tavalyi Intermoton bemutatott Yamaha FJR1300 nemcsak a hétköznapi túrázók figyelmét keltette fel. A motor 4 hengeres, erőteljes blokkja, a könnyű alumínium váza ötvözi a sportmotorok teljesítményét egy túragép komfortjával, azaz ideális a rendőri munkák elvégzésére.

Ezért a 2002-es modellévtől a Yamaha igyekszik speciális változatát kínálni az európai országok rendvédelmi szervei számára, akár országonként eltérő felszereltséggel is. Ennek előzményeként a Yamaha Motor Europe meghívta a rendőr motorosokat és vezetőket egy nyílt napra Hollandiába, amelynek során lehetőségük volt alaposan megismerkedni az FJR1300-zal. A teszten mindenféle körülmények közt vizsgáztak a motorok, így a holland, osztrák, belga, francia, német, görög, norvég, spanyol és angol közegek alaposan fel tudták mérni mennyire alkalmas ez a típus a mindennapi szolgálat ellátására.

A holland rendőrség Lelystad pályáján a hepehupás talajtól kezdve a csúszós villamossínekig minden szerepelt a programban. Később egy 100 kilométeres nagy sebességű autópályás túrán vizsgáztak a gépek a valós forgalmi helyzetekben. Majd minden csoport elmondta benyomásait a Yamaha tervezőinek, valamint az országuk rendőri erőinek motorokra vonatkozó specifikációit.

Az összegyűjtött információk alapján a Yamaha 2002-re egy prototípust szándékozik bemutatni az FJR1300 alapjaira, valamint később ez a modell a rendőrségi specifikációk szerint sorozatgyártásba kerülhet, megcélozva ezzel az évi 2000 darab új rendőrmotort igénylő európai rendőrségek piacát.