A Motorkerékpár Művészete

2001.10.31. 13:09

 
   
     

A Motorkerékpár Művészete című kiállítás, amely mérföldkő volt az 1998-as bemutatkozásakor a Guggenheim Múzeum életében, most egy új installáció keretében a las vegas-i Guggenheim Múzeumban várja látógatóit.

Amikor a Motorkerékpár Művészete a new york-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban még 1998-ban bemutatkozott, bizony sok ember szkeptikusan emelte fel szemöldökét, mi ez? Minden, csak nem művészet! Azonban a kiállítás rekord látogatottságot ért el, sőt Chicagoban és a Bilbao-i Guggenheim Múzeumban is vendégeskedett már. Most pedig Frank O. Gehry tervező átalakítása után Las Vegasba érkezett.

 
   
     

A kiállítás időrendi sorrendben mutatja be a motorkerékpár tervezés és technológia fejlődését, kezdve a Michaux Perreaux (1868) modellel, egészen a legutolsó, technológiailag legfejlettebb modellekig. Két tematikus rész azonban megtöri az időrendi sorrendet, az egyik szekció az egyedileg készített motoroknak, a másik pedig a Második Világháború utáni versenymotoroknak van szentelve. A kiállításon több mint 200 darab motorkerékpáros emléktárgy is bemutatásra kerül, úgymint korabeli reklámanyagok, brossurák, eredeti poszterek, amelyek jó része először látható itt.

120 komplett motorkerékpár szerepel a bemutatón, a legkorábbi 1868-as évtől kezdve a legutóbbi high-tech versenymotorok korszakáig. A kiállítás környezete egyébként maga is komoly művészeti értékkel bír, üvegpadló, rozsdamentes acélfalak és toronymagasságú láncok képezik a kifejezésmód alapjait.