Nem puha rendőrmotorosok

2001.12.05. 10:00

 
   
   

Aki azt gondolja a rendőrmotorosokról, hogy többnyire luzerek, és csak cirkálnak egész nap nagy darab motorjaikon, az némileg téved. Ugyanis oldaldobozaik ellenére még mindig tudják, hogy kell térdkoptatón kanyarodni, vagy állva egykerekezni, mint a képek is tanúsítják.

A jelenség mögött az áll, hogy az európai rendőrségek motoros munkatársai az angol Donington Park-ban gyűltek össze a legújabb BMW rendőrmotorok kipróbálására. A rendőrségi gépek régóta a BMW egyik fontos felségterülete, Európa sok testületében szolgálnak motorjaik.

A bemutató sztárja a rendőrségi specifikáció szerint készült K1200 RSP verziója, amely nagyobb szélvédővel és idomzattal, méretes dobozokkal, 320 kilométerre elegendő befogadó képességű üzemanyagtankkal készül. A BMW szerint ez a jövő járőr motorja, és ezzel a rendőrök is egyetértettek pár kör után. A bűnüldőzök megjegyzései a _ szóval kezdődtek, és a lenyűgözővel végződtek a teszt után. Mindegyiküknek nagyszerű napja volt, és alaposan leköszörülték a BMW-k lábtartóit. Sokan szerették volna szolgálati járőrmotornak a 130 lóeőrs, maximálisan 240 km/h végsebességre képes K1200 RSP-t.

 
   
   

A BMW szóvivője szerint igen sikeres rendezvényt tudhatnak maguk mögött, amely nagy érdeklődést keltett új motorjuk iránt az európai rendőrségek körében. A városi közlekedésre gondolva egy speciálisan felszerelt F650GS-t is bemutattak. Ezeken a BMW off-road oktatói segítségével bűvészkedhettek a rendőrök, nem kevés sikerrel. Arról, hogy a magyar rendőrség érdemes képviselői vajon ott voltak-e ezen a rendezvényen, nincs közelebbi információnk.