Életmentő sisak

2001.12.21. 06:53

 
   
   

Az újonnan kifejlesztett sisak életmentő lehet, mivel biztonságosan levehető egy balesetben megsérült motoros fejéről anélkül, hogy a ráncigálás súlyosbító körülményt jelentene egy nyaki sérülés esetén. Ezenkívül az elsősegélynyújtó berendezések is gyorsabban felhelyezhetőek a páciensre.

Az ötlet egy 22 éves Edinburg-i egyetemi hallgatótól, George Robusti-tól származik, aki formatervezést tanul a skóciai egyetemen. A sisak elülső része könnyedén levehető két biztonsági csavar kioldása és a ragasztott varrat eltávolítása után. Az orvosok ezt könnyen elvégezhetik, mivel csak egy áramforrást kell az elektromosan fűthető vezetékre csatlakoztatni, amely a varraton fut végig. Ez felolvasztja a ragasztót, így ezután a sisak kétfelé választható.

Robusti tervezése alapján bármely sisakhoz hozzáigazítható a rendszer, és ugyanolyan jól nézne ki, mint bármely hagyományos sisak a piacon. Ezzel az ötletével elnyerte a fiatal tervezőknek kiírt 10.000 fontos díjat az Audi Foundation-től. Most már csak a sisakgyártókat kell meggyőznie koncepciója helyességéről. A srác szerint minden gyártó felhasználhatná ötletét a jelenlegi formaterveikhez anélkül, hogy ez a sisakok esztétikájában bármilyen változást okozna.

A Roof sisakgyártó cég angilai főnöke szerint, ha növeli a biztonságot, megéri jobban megnézni az új koncepciót. Különösen akkor, ha ez nincs kihatással a cég sisakjainak formatervére, azaz nem kell emiatt megváltoztatni egy sisak stílusát. A hátránya csak annyi, hogy valószínűleg igen megdrágítaná a sisakok gyártását. Az orvosok viszont üdvözölték az új tervezést. Egy, a versenyeken gyakran jelenlévő orvos szerint sok esetben megmentheti egy súlyosan sérült pilóta életét, ha a baleset után könnyedén kihámozható a sisakból a sérült feje.