Minden út a Honda márkakereskedésekbe vezet

2003.04.04. 12:19

A motoros szezon megindulásával nincs olyan motor, amelyik ne igényelne egy kis kényeztetést, foglalkozást. Nyakunkon a szezon, ne hagyjunk mindent az utolsó percre. A motorkerékpárok felkészítésében segít a Honda április 1-től április 30-ig tartó tavaszi szervizkampánya. Annak is érdemes ellátogatni a hozzá legközelebbi Honda márkakereskedőhöz, akinek még nincs Honda motorkerékpárja, mert június közepéig járja az országot a Honda tesztkaraván 25 különböző modellel.

A Honda áprilisi szervizkampánya a tavaszi felkészítés jegyében zajlik. Fontos, hogy megbízható, megfelelő műszaki állapotban lévő motorkerékpárral kezdjük a motoros szezont. Ezzel nem csak sok bosszúságtól menthetjük meg magunkat, de ez a balesetmentes közlekedés egyik feltétele is. Áprilisban kedvezményes átvizsgálással várnak a Honda márkaszervizek.

Szerviztavasz a Hondánál
Aki elvégezteti a Honda tavaszi szervizt és egyúttal kitöltve leadja a Honda márkakereskedőknél, illetve a forgalmasabb Shell benzinkutakon beszerezhető szórólapot, az egy Shell motorkerékpár tisztítót kap ajándékba.
A felkészítés első és legfontosabb lépése az olajcsere. A motorolaj a használat során jelentkező hőterhelés és a felhalmozódó égéstermékek miatt elöregszik, és nem képes ellátni feladatát. A szerelési kézikönyv típustól függően 4-12000 km között szabja meg az olajcsere esedékességét, illetve évente egyszer mindenképpen szükséges friss motorolajjal feltölteni a blokkot. Az új szezont akkor is érdemes friss olajjal kezdeni, ha a gyár által megszabott olajcsere intervallumon még belül van a motor. Az áprilisi akció keretében olcsóbb az olajcsere, és 30%-kal engedménnyel kaphatók a gyári Honda olajszűrők.

Az áprilisi akció a következő gyári Honda alkatrészeket érinti:
Olaj- és levegőszűrők
Fékbetétek
Féktárcsák
Láncok, lánckerekek, láncszettek
Vezérműláncok és -feszítők
Szimmeringek
Kuplungszettek
Csapágyak

Energia nem születik és nem vész el, csak átalakul. Ez igaz a motorkerékpárok fékrendszerére is. A fékbetét erőt fejt ki a tárcsákra, lassítja annak forgását, ezzel együtt fékezi a haladó motorkerékpárt. A betét és a tárcsa súrlódásakor hő termelődik, kopik a fékbetét és kisebb mértékben a féktárcsa is. Azzal mindenki tisztában van, hogy az elkopott betéteket le kell cserélni. Azt viszont már kevesebben tartják észben, hogy a fékfolyadékok sajnálatos tulajdonsága, hogy higroszkópos anyagok, azaz felveszik a levegő nedvességét, ami csökkenti a fékfolyadék forráspontját. Megnövekedik a fékút, ezzel csökken a fékezés biztonsága. E tényező folyamatosan rontja a friss fékolaj minőségét, ezért - a különböző motorgyárak ajánlata szerint - 12 vagy 24 havonta le kell cserélni.

Az olaj, olajszűrő cseréje mellett a levegő és üzemanyagszűrőket is ellenőrizni kell, ahogy a gyertyákról se feledkezzünk meg - a szervizkönyvben előírt intervallumonként szükséges újat beszerelni. Az aszfaltgyűrő lóerők a hajtáson át továbbítódnak a motorblokktól a kerekek felé. A motorkerékpárok hajtóműve és a hátsó kerék közötti összeköttetést - az erőátvitelt - több, jól bevált módszerrel oldják meg. Ez lehet kardántengely vagy bordásszíj, de a legelterjedtebb megoldás a lánchajtás. Ebben az esetben a lánckerekek a görgős láncokkal együtt az erőátviteli alkatrészek. A hajtás a motorkerékpár fajtájától függően igen nagy igénybevételnek van kitéve, ezért fontos, hogy mindig nagy figyelmet fordítsunk annak ellenőrzésére, ápolására.

A láncápolás alapszabálya, hogy a lánc soha nem lehet száraz. Ehhez szükségünk van egy varázsszerre, a lánc spray-re. A láncot ajánlatos legalább 500 kilométerenként ezzel a szerrel befújni, de használattól függően - sebesség, útviszonyok, időjárás - ezt lehet, hogy sokkal gyakrabban kell elvégezni. Használat során a lánc folyamatosan nyúlik. A láncfeszítők révén van lehetőség bizonyos mértékű utánállításra, de a lánccserét nem lehet a végtelenségig halogatni.

A lánc élettartama minőségtől, használattól és kezeléstől függően átlagosan 20-30 ezer kilométer. A megnyúlt lánc tulajdonsága, hogy nem egyenletesen, az egyik pontján feszes, a másikon pedig laza. A lánccal párhuzamosan kopnak a lánckerekek is, a fogak kihegyesednek, meghajlanak. Lehetőleg egyszerre cseréljük az első- és hátsó-lánckereket és láncot. Ellenkező esetben a végeredmény az lesz, hogy a megmaradt régi, kopott alkatrész rövid úton kivégzi az újat.

Hogy a szezonkezdés kiadásai ne viselje meg annyira a motorost, április hónapban a Honda márkakereskedések és -szervizek a gyári szervizalkatrészekre 30%-os kedvezménnyel várják a motorosokat.

VTX1300
Annak is érdemes ellátogatni a hozzá legközelebbi Honda márkakereskedőhöz, akinek még nincs Honda motorkerékpárja, mert június közepéig járja az országot a Honda tesztkaraván 25 különböző modellel.

Mielőtt az ember motorkerékpárt vásárol, tájékozódik. A katalógusokból, az újságok teszteiből kikereshetjük a műszaki paramétereket, megtudhatjuk, hogy egyes helyzetekben a motor hogyan viselkedik, de hogy személyre szabottan mennyire jó nekünk ez a motor, az csak úgy derülhet ki, ha saját magunk kipróbáljuk, megyünk egy kört a motorral.

Leér-e a lábunk, meg kell próbálnunk, hogy megfelel-e személyes elvárásainknak, elbírunk-e vele, elfér-e a térdünk a tank horpaszában, meg bírjuk-e fogni, ha elkezd dőlni, és egyáltalán úgy megy-e, ahogy azt gondoltuk. A Honda tesztkaraván átfogja a Honda termékpalettáját a legkisebbtől a legnagyobbik az összes stílust, aki motort akar magának vásárolni, biztos, hogy megtalálja az igazit, legyen az robogó, chopper, enduró, sport vagy túramotor.

XL1000V Varadero
2003. március 31-június 19 között 22 márkakereskedőnél több mint 26 motorkerékpár kipróbálására van lehetőség az ország minden részén. Az elsô nyolc kereskedés már megkapta a 3 vagy 4 darabos tesztmotor csomagját, ami három napos tesztelés után továbbindul a következő kereskedéshez, így nem kell félni, hogy az általunk kipróbálni áhított motorkerékpár a lakhelyünkhöz közeli márkakereskedőhöz nem jut el. Tesztvezetésen - a kijelölt helyszínen -, érvényes A kategóriás jogosítvánnyal, saját védőfelszerelésben, saját felelősségre lehet részt venni. Jelentkezni előzetesen a Honda márkakereskedőknél lehet.

A tesztkaraván részleteiről bővebben a Honda márkarereskedők által terjesztett Honda Hírlevélben olvashatunk.
A Honda Hungary Kft. a tesztkaravánban szereplő modellekre, időpontokra és helyszínekre vonatkozóan a változtatás jogát fenntartja.