Kétórás, szomorú bóklászás

Budapest Motorfesztivál 2010

2010.03.21. 07:50

A tavalyi és az idei év nem kedvez a motorkiállításoknak. Show-k hullottak ki, óriási gyárak maradtak távol nemzetközi rendezvényektől. Hónapokon át úgy nézett ki, hogy a budapesti attrakció is elmarad – ennek ellenére péntek reggel mégis megnyíltak a Hungexpo kapui. 2010-ben nem maradtunk seregszemle nélkül, bár vannak olyanok, akik állítják: jobb lett volna ha meg sem rendezik.

Szó sem róla, elég aprócska lett: a kis csarnokot épp, hogy megtöltik a kiállítók. A középső nyílt részre a importőrök sorakoztak föl, a falak mentén képzett kis utcákban pedig az árusok pakoltak ki. 25-30-50 százalékos kedvezményt hirdetve hívogattak a kiragasztott cédulák – gyenge volt az év, szinte mindenki itt próbál még egy-két vevőt megfogni. Úgy tűnik, a taktika működik, sokan dobozokkal és táskákkal ballagtak haza.

Igazi újdonságokat alig találunk. Persze a VFR1200-ra, a BMW S1000RR-re és a Yamaha FZ8-ra sokan kíváncsiak; a kérdés, hogy a válságév után mennyi pénz maradt a vevők zsebében? A kereskedők idén még stagnálásra számítanak – terveik szerint 2011-től már javulás várható, addig kell valahogy kihúzni.

Na, pont ilyen az idei motorkiállítás: alibinek jó, másra nem nagyon. A kis cégek szinte teljesen eltűntek a Hungexpóról. A Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki négyese persze nem maradhatott távol, kiállít a Piaggio csoport, ott a Ducati. A szélen kipakolt a Polaris, a Romet is megmutatott három robogót. Aki keresi, a Malagutit is megleli.

Emlékeznek még tavalyról az óriási Harley-s kamionra? Aki idén is hasonló méretű standot keresett, az vakulhatott egy darabig. Akárcsak a kiállítás, ők is alaposan összementek. Persze a Buell, mint márka eltűnt a hónaljukból, de sokan így is sajnálkoztak; több amerikai V2-est néztek volna.

A KTM igazán időzíthette volna Budapestre elektromos gépük premierjét – sajnos erre még néhány napot várni kell. Az apró ázsiai cégek otthon maradtak, aki spórolós robogót vagy motort keresett, csalódott.

Az udvaron a MAMI kamionja várta az fiatalokat – ha az érdeklődő arcokat számoljuk, biztosítottnak tűnik a hazai szakemberképzés. A biztonságos motorozás elsajátítása sem lehetetlen: folyamatos tömeg kísérte a két, egymás mellett bemutatót tartó vezetéstechnikai tanfolyamot.

Sokan furcsállták, joggal, hogy a párhuzamosan zajló Tuningshow-ra nem lehet kölcsönösen, ugyanazzal a jeggyel átballagni, vagy legalább kombinált belépőt venni. Már a szomszédos csarnokok felé vezető járdát is drótkerítéssel, hosszában vágták ketté. A 2010-re összement Budapest Motorkiállítás nagyjából két órás programot nyújt; sokaknak belefért volna még egy kis autóbámulás.

Akik nem jutottak ki a Hungexpóra, kattintsanak a képekre: galériánkban megnézhetik, milyen volt az idei rendezvény!