B125: csökken a balesetek száma?

2011.01.28. 10:43 Módosítva: 2011.01.28. 12:16

Olvasónk nem teketóriázott, levélben firtatta képviselője véleményét a B125 népi kezdeményezésről. Ugyan előbb visszadobta levelét a parlament levelezőrendszere – a postafiók megtelt – de a végén pompás válasz jött Dr. Fónagy Jánostól.

Ha jól számolunk, csökkent

To: janos.fonagy@parlament.hu

Date: Thu, 20 Jan 2011 15:25:15 +0100

Subject: Vélemény kérése 125 köbcentis motor ügyében

Tisztelt Fónagy Úr, a Budapest 10 vk. Egyéni Parlamenti Képviselője!

Alulírott választópolgárként szeretném megtudni, mi a véleménye a 125 köbcentiméteres hengerűrtartalmú, 11 kW teljesítményt meg nem haladó, tehát maximum 15 lóerős robogók B kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségét célzó állampolgári kezdeményezésről (715/2010). Ha még nem hallott volna róla, engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljak néhány ugróhivatkozást, ahol egyfelől újságírók véleményét olvashatja, másfelől a komment-mezőben tanulmányozhatja a pezsgő társadalmi vitát.

http://totalbike.hu/magazin/2010/06/16/otvenessel_megdoglesz/

http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2011/01/04/a_totalcar_elso_ nepi_kezdemenyezese/

http://totalbike.hu/hirek/2011/01/05/nepi_kezdemenyezes_ahol_alairhat/

http://belsoseg.blog.hu/2011/01/07/b125_beindult_a_gepezet

http://totalbike.hu/magazin/2011/01/12/tanuld_meg_szeretni_a_b125-ot/

Várom tehát megtisztelő válaszát, jó egészséget és sikeres képviselői munkát kívánva:

Dániel

Az ön választója

---------- Forwarded message ----------

From: Fónagy János dr. <janos.fonagy@nfm.gov.hu>

Date: 2011/1/26

Subject: 125 köbcentis motor

Tisztelt Dániel!

Köszönettel megkaptam január 20-án kelt levelét a 125cm3/11 kW teljesítményű motorok, B kategóriás vezetői engedéllyel való vezethetőségével kapcsolatban.

Az Európai Unió az 1991 (91/439/EGK) ajánlást tesz erre vonatozóan az 5. cikk (3) bekezdésében:

(3)A tagállamok a területükön való járművezetéshez az alábbi egyenértékűségeket adhatják meg:

a) a három- és négykerekű gépi meghajtású járművekre az A vagy A1 kategóriára vonatkozó engedélyt;

b) a kismotorkerékpárokra a B kategóriára vonatkozó engedélyt.

Az ajánlás 3. cikkének (2) bekezdésében kerül meghatározásra a kismotorkerékpár kategória:

(2) Az A, B, B+E, C, C+E, D és D+E kategóriákon belül az alábbi alkategóriákba tartozó járművek vezetésére feljogosító egyedi vezetői engedély állítható ki:

A1 alkategória:

— kismotorkerékpárok, amelyek hengerűrtartalma a 125 cm3-t és a teljesítménye a 11 kW-ot nem haladja meg;

Az EU Tanács lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy saját területükön egyenértékűséget adjanak a B és A1 kategóriákra. Több tagállam él is ezzel a lehetőséggel és biztosítja a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők számára a kismotorkerékpár használatát. Egy Hollandiában, a németországi engedélyezés kapcsán készített felmérés szerint, 1994-ben a kismotorkerékpárok száma 750E db volt, míg 2000-re elérte a 2milliót. A nemzetközi tapasztalatokból kiindulva várhatóan nálunk is megnövekedne a kereslet a kismotorkerékpárok iránt. A felmérés azonban azt is magába foglalja, hogy ugyan ezen időszak alatt a balesetek 139%-al nőttek.

A magyar Parlament előtt is van a B kategóriás jogosítvánnyal vezethető gépjárművek körének meghatározásáról szóló határozati javaslat. Több mind 50 évnyi B kategóriás rutinnal a hátam mögött és közel ugyanennyi éves motoros tapasztalattal, személy szerint megvitatásra érdemesnek tartom a javaslatot.

Üdvözlettel:

Fónagy János

Hogy is van ez? A motorok száma 2,66-szorosára nőtt, a balesetek száma azonban kevesebb, mint a 2,5-szerese lett. Ha számolunk azzal, hogy feltehetőleg az autóállomány is nőtt, akkor világos, hogy arányaiban csökkent a balesetek száma. Na, pont ezt szeretnénk mi is...

B125 – Miről szól a kezdeményezés?

Hiába modern és környezetbarát az 50 köbcentis robogó, ha a hivatalosan 45 km/h-ra korlátozott végsebességével inkább mozgó forgalmi akadály, mintsem valóságos ingázási és közlekedési alternatíva.

Európa számos jól motorizált országában – feltételekhez kötve – érvényes a szabályozás, ami megengedi, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethetőek legyenek a 125-ös, legfeljebb 11 kW-os robogók és motorkerékpárok. Az ottani a döntéshozók felismerték, hogy a nagyvárosi dugók nemzetgazdasági léptékkel is mérhető károkat okoznak azon túl, hogy tönkreteszik milliók életét és egészségét.

Itt az idő, hogy Magyarországon is rendezzük a helyzetet. A várt hatások között szerepel a segédmotoros kerékpárok és a most rendszám nélküli motorok biztosítási hátterének rendezése, környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági ellenőrzésük lehetővé tétele, és a modern, környezetkímélő motorkerékpárok üzembehelyezése.


B125 – népi kezdeményezés nagyobb térképen való megjelenítése

Amennyiben listánkon nem talál a lakóhelyéhez közel egy létesítményt sem, ide kattintva letöltheti a domumentumot. A kinyomtatott, majd kézzel kitöltött aláírási ívet elpostázhatja címünkre (Totalcar.hu Informatikai kft, 1033 Budapest, Flórián tér 1.). Kérjük, a borítékra írja rá, hogy 125.

Várjuk azon helyek – boltok, kereskedések, klubok, szórakozóhelyek, stb. – címét, ahol szintén szeretnének részt venni a gyűjtésben.