Hajnali dübörgés sok Harley-val

2011.05.31. 14:24

Van, aki vágyik egy Harley-ra, van, aki még nem vallotta be – az amerikai V2-esek rajongói lépten-nyomon ezt a frázist hangoztatják. Feltehetőleg lehet valami benne: nem véletlen, hogy a legtöbb érett, idősebb motoros a cruiserek felé fordul.

Csütörtökön kezdődött, vasárnap hajnalban ért véget a 20. HOG Rally. Aki kicsit is ismeri a márkát, tisztában van vele, hogy a név nem sertésösszeröffenést jelent, hanem a Harley Owner Group nemzetközi találkozóját. Tudják, olyan, mint Alsóörs, vagy a sok magyar által is látogatott Faaker See – ezt viszont az Adriai-tenger partján, Biograd városában rendezték.

Az ötezer lakosú városka nagyot vállalt: a fehér falak közé több ezer feketébe öltözött motorost engedett. Ne gondoljunk rosszra, ne asszociáljunk balhéra: önmagában a látogatók száma is nagy feladatot jelentett a tengerparti turizmuson megedződött helyieknek. A kiskertek, a garázsbejárók és a közterületek is motorparkolóvá váltak – se mozdulni, se beszélgetni nem lehetett a kipufogók hajnalig tartó dübörgésétől.

A HOG alcsoportokkal bír a világ minden pontján. Norvég, német, magyar, dél-afrikai motorosokkal is találkoztam; a hátukon levő felvarró mindent elárult. Ártatlan kis csapatjáték ez, nem a hatvanas évek Zs-kategóriás mozija. Nem anarchista gangek foglalták el az ártatlan kisvárost, hanem vastag pénztárájú harley-sok jöttek költekezni. A szervezők persze mindent megtettek, hogy a vevőik elégedettek legyenek: a tengerparti sétányra három koncertszínpad, technikai óriássátor, csecsebecsebolt és elegáns motorszalon költözött.

Ugyan akadt egy-egy japán gép is, de 99,7 százalékban milwaukee-i termékek okoztak dugót a promenádon. A rengeteg Sportster mellett meglepően sok volt az idomos Tourer – azt hiszem még életben nem láttam ennyit. A mifelénk leginkább csak képen látott tízmilliós CVO modellek is nagy számban jöttek; a gyárilag is extrának szánt gépeket azonnal felismerni a speciális fényezésükről.

Ha már van, használjuk – így gondolták azok, akinek a Harley-jára hangszórókat szereltek. Ahány elgurult az ember mellett, annyiféle zenét nyomatott; a nyugdíjas soft-rock balladáktól, a Modern Talkingon át a gyermekkórusig mindent hallottam. Mivel nagy volt a tömeg és a zaj, mindenki teljes hangerőn nyomatta a magáét; inkább ciki volt, mint kellemes.

A sok gyári gép mellett akadtak átépítettek is. Persze itt nem a felaggatott extrákra gondolok, hanem a keményen átalakítottakra. Az egyik kedvencem egy Russel Mitchell által épített motor volt – őt, és Exile Motorcycle nevű cégét a Discovery Chanel Biker Build-offjáról ismerhetjük.

A lapos, merevvázas bobber a csörgő szárazkuplungjával kilógott az egyformán bugyborgó tömegből. Miután leparkolt, mégis alig néztek rá – a látogatók szeme túlságosan ráállt a krómra és a karácsonyfaként bevilágított csicsára.

A szlovén mágus, Akrapovic is elkezdte a Harley-kipufogók gyártást. Csappantyús dobjai egyszerűek, kifejezetten jól mutatnak. Hogy a vevők figyelmét is felhívja a szolíd cuccra, pompás, Morsus fantázianevű customot építtettek a Dreamachine céggel – az óriás kerekeken gördülő motor inkább szobor lett, mintsem közlekedési eszköz.

Napközben motorozással, strandolással vagy sörözéssel múlatták az időt a harley-sok, este indultak a koncertek – kiváló hangosítással és fénytechnikával szerelték fel a színpadokat. Ugyan világhírű, ismert bandák nem voltak, de úgy tűnik, nem is hiányoztak senkinek. A számunkra ismeretlen bandák is jól dolgoztak, anyukák rendre táncba vitték a besörözött apukákat.

A hosszan elterülő rendezvényterület miatt a Biograd HOG Rally jó kondiban tartotta azokat, kik lerakták a motort és gyalog keltek útra. Óriási kóválygó masszává vált a tömeg, amelyet időről-időre kettévágtak a szintén cél nélkül fel-le guruló motorok.

Idegesség persze nem volt, a nap és a nyugtató hatású tenger mindenkinek nagyon jót tett. Egyetlen zavaró esemény a folyamatos durrogatás volt – a régebbi karburátoros modellek gazdái előszeretettel szórakoztak ezzel, sajnos még éjjel is.

Ez volt az első ilyen óriási motoros fesztivál, amelyet Biogradban rendeztek. A vándorcirkusz Portugáliában folytatja, de aki nem utazna ilyen messzire, okvetlen ugorjon el Alsóörsre: június 8–12. között a Balaton parti település ad otthont a Harley-Davidson Open Road Festnek. A 12. alkalommal megrendezett buli biztosan hozza a megszokott színvonalat – aki lemaradt a horvátországi akcióról, de nem élhet óriási V2-esek nélkül, kezdhet csomagolni.