Ellopták a félkarú motorversenyző műkarját

2012.02.23. 17:36

Koleszár Balázs motorversenyzőhöz szerdán betörtek. A tolvajok egy notebookot, illetve egy nagy értékű videokamerát vittek el, és mielőtt távoztak a XII. kerületi lakásból, magukhoz vettek egy fekete táskát is. Ebben a táskában voltak Koleszár egyedi, versenyzéshez használt, több millió forintot érő művégtagjai. Nélkülük véget érhet a pályafutása.

A három, ötvözött (úgynevezett certál-) alumíniumból készült, hidraulikus mozgatású műkart Koleszár évek alatt maga fejlesztette ki, és egy esztergaműhelyben gyártották le neki, mondta el a versenyző a Totalbike-nak. A 28 éves sportoló szerint valószínű, hogy a tolvajoknak fogalmuk sem volt arról, hogy mi lehetett a táskában. Nem tudhatták, hogy a Koleszár a több millió forint értékű művégtagok nélkül sem versenyezni, sem motort vezetni nem tud, így karrierje véget érhet.

Koleszár 2006-ban motorbalesetben vesztette el bal karját. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint főúton, szabályosan haladt, amikor egy autó szabálytalanul elé kanyarodott, majd tolatni kezdett. Neki már nem volt esélye elkerülni az ütközést. Utólag tudta meg, hogy egy hirdetőtáblának csapódott, amely szinte teljesen leszakította a karját. A részletekre nem emlékszik, nyolc napig feküdt mesterséges kómában. Az orvosok több napig küzdöttek az erősen összeroncsolódott végtagért, ám Koleszár vérmérgezést kapott, majdnem meghalt. Azt mondta, örül, hogy megmentették, túltette már magát a baleseten.

Nemcsak motorozik, síel is

A baleset előtt nem versenyzett, de már készült a sportkarrierjére, ami végül az egyéves felépülés után indult el. 2008-ban, Szegeden az utánpótlás kategóriában állt először rajthoz. Az emlékezetes supermoto-versenyen magyar és nemzetközi első helyet szerzett. Hozzátette, nincs külön kategória sérült sportolók számára, így teljesen ép versenyzőkkel együtt állt rajthoz.

Időközben a paralimpiai csapat tagja lett, így 2010-ben ő képviselte hazánkat síelőként Vancouverben, alpesi műlesiklás és óriás műlesiklás versenyszámában. Hetven induló közül harmincnegyedik lett, vagyis a középmezőnyben végzett.

Koleszár szerencsésnek tartja magát. Éppen időben tudta meg, hogy léteznek automata kuplungos versenymotorok, amelyeket bárki megvásárolhat. Megjegyezte, hogy ha ez a lehetőség nem lenne, akár a jobb oldalra, a fékkar mellé szerelt kis kuplungkarral is tudna vezetni. A versenyzésről semmiképpen nem tudna lemondani, és már a műkarját is nagyon megszokta, tette hozzá.

A Koleszár Balázs félkész weboldalára feltöltött videón egy szupermotó-verseny képsorai peregnek. A magas építésű, keskeny versenymotorok minden kanyarba keresztben csúszva érkeznek meg, néha égbe emelt orral gyorsítanak, és az aszfaltos szakaszok mellett mindig van néhány méter könnyű terepezés is. A sportág annyira összetett, hogy sok terepmotoros és gyorsasági versenyző is a supermotósokkal edz szezonon kívül, mert a tőlük tanult trükkökkel még gyorsabb lehet sajátjai közt.

Mivel a supermoto-pálya rövid és kanyargós, nem ez a leggyorsabb, de ez a legdinamikusabb motorverseny. Koleszár Balázs a legtehetségesebb magyar szupermotósok egyike. Amikor a róla készült felvételen furgonjából előhúzza KTM-jét, már biztosak vagyunk benne, hogy a következő percekben nagyon jól fogunk szórakozni. Rutinos mozdulatokkal tankol, beállítja a műkaron lévő lengéscsillapító nyomását, majd elindul és abból, ami ezután történik, senki meg nem mondaná, hogy a sárga versenymotoron ülő pilóta nem ugyanolyan ép sportember, mint társai.

Koleszár csütörtökön feljelentést tett a XII kerületi rendőrkapitányságon. Felvették a jegyzőkönyvet, rögzítették a nyomokat, és azt mondták neki, majd értesítik, ha megtudtak valamit a tolvajokról. Hazament, és most otthon várja, hogy történjen valami, megcsörrenjen a telefon, vagy egyszerűen letegye az ajtója elé a fekete táskát, aki elvitte.