B125: vannak még kérdések?

2012.04.04. 09:56

Nem volt kitől megkérdezni? Nem volt aki választ adjon? Most itt van minden, ami fontos lehet a B125 kapcsán.

Ki szerezheti meg a B125 jogosítványt?

Ez a kategória gyakorlatilag megegyezik az A1-gyel, viszont azoknak, akik már rendelkeznek autóra vonatkozó B kategóriájú vezetői engedéllyel, könnyebben és olcsóbban biztosítja a motorozás lehetőségét.

Milyen motor alkalmas a B125-höz?

A rövid, minimum 3+2 órás tanfolyam és vizsga után megszerezhető jogosítvány legfeljebb 11 kW, vagyis 15 lóerős járművek használatát teszi lehetővé. Ezeket a járműveket kötelező forgalomba helyezni, műszaki vizsga és rendszám nélkül nem vehetnek részt a forgalomban.

Szállítható-e utas a B125-tel?

Azok számára, akik már legalább két éve rendelkeznek a B kategóriával, alapértelmezetten megengedett, hogy maga mögött utast szállítson. Akinek a két év még nincs meg, annak várnia kell, hogy a kezdő státusz lejárjon: amint eltelt az autós engedély megszerzésétől számított 24 hónap, máris maga mögé vehet bárkit. Nem kell módosítást bevezetni a jogosítványba, a dokumentumon feltüntetett időpont a mérvadó.

Automatát vagy váltós gépet is használhatok B125 jogosítvánnyal?

Ha automatával vizsgázik, akkor kitételként beírják a jogosítványba, hogy nem vezethet láb vagy kéziváltósat – ha nem érzi idegennek a kapcsolgatást, vizsgázzon váltóssal, akkor mindenfélét vezethet.

Miért lehet időt spórolni a B125-tel?

Legnagyobb előny a buszsáv használatának a lehetősége. Ezt csak a BKV-vel, a Volánnal és a taxikkal kell megosztani – a fővárost átszelve akár egy órát is nyerhetünk. A nagy dugóban álló járművek között előre csoroghatunk a lámpáig, így amint zöldre vált, indulhatunk. Nem mellékes, hogy ahol külön tiltás nem szabályozza, a motoros parkolás ingyenes, vagyis nem kell negyed órát azzal tölteni, hogy helyet keresünk.

Milyen ruházat kell a B125-re?

A vizsgán is szükséges a bukósisak, szemüveg (a sisak kialakításától függően), protektoros hosszú nadrág (vagy arra illeszthető térdprotektor) és protektoros kabát (vagy abba illeszthető könyök- és gerincprotektor), protektoros kesztyű, magas szárú zárt cipő vagy csizma.

Ezek a mindennapi életben ugyanúgy kellenek – sőt, nem árt egy kicsit tovább menni. Ha nem is vásárolunk speciális motorosruházatot, érdemes kiegészítő térd- és könyökvédőt használni. Ezek különböző árkategóriában elérhetők számos motorosboltban. Ahogy 125-ös motorból is van többféle – robogó, meztelen, sport és terep – úgy ruházatból is, így megtalálhatjuk a gépünkhöz passzolót. A sisak is lehet nyitott, zárt és felhajtható. Komfortszintünk és biztonsági igény alapján többfélét, több árkategóriában választhatunk. Egy a lényeg: az Európai Unió által kért ECE biztonsági norma meglétére minden esetben figyeljünk.

Felmehetek az autópályára a B125-tel?

Ha időjárási, forgalmi vagy egyéb tényezők nem indokolják, 60 km/h a sebességminimum a magyar autópályákon. Mivel a nyolcadliteres motorok ezt bőven tudják (átlagos végsebességük 90-110 között van) és forgalmi rendszám is van rajtuk, nincs elvi akadálya, hogy akár a Balatonra is leugorjunk az M7-en.

A B125-ös motorokon is védekezhetünk az időjárás viszontagságai ellen?

Ugyan az autó sokkal nagyobb védelmet biztosít, de vannak olyan lehetőségek, amelyekkel a késő őszi vagy téli hónapokig kitolhatjuk a használatot. Kézzsákkal, lábkámzsával és megfelelő alsóruházattal akár a leghidegebb viszonyok között is keréken maradhatunk, még a fűtés is megoldható. Aki nem szeretne túl nagy fagyban motorozni, az is tartson magánál egy esőruhát, amit felkaphat, ha tavasszal-nyáron csepegni kezd az eső. Általánosságban annyit elmondhatunk, hogy a robogók, pláne a szélvédővel kiegészítettek időjárás védelme jobb, mint a motorkerékpároké.

Érdemes a napi bejáráshoz B125-öt választani?

Akár városon belüli, akár agglomerációs ingázásra használja, jelentős összeget takaríthat meg. A kategória átlagfogyasztása három liter száz kilométerenként, ami nagyjából harmada egy autó normális városi fogyasztásának. Nem nehéz kiszámolni, hogy hamar visszahozhatják a vételárat, de ne feledkezzünk el arról a tényről se, hogy motorozni jó: amellett, hogy időt és pénzt takaríthatunk meg, jól is érezhetjük magunkat.

Ha többet szeretne tudni a B125 világáról, nézzen át Totalbike.hu/B125 oldalunkra, ahol mindent megtalál, amire szüksége van, és azt is, amire nincs.