B125: vannak még kérdések?

2012.05.16. 11:54

Szállíthatok utast? Hány lóerőst vezethetek? Robogót, vagy motort is? Itt vannak a válaszok: mire jó, és mik a korlátai a B125-ös jogsinak?

Minden egy helyen: Totalbike.hu/b125

Szeretne harmadáron közlekedni, feleannyi idő alatt odaérni a találkozóira, és egy életre elfejelteni a tömegközlekedést?

A Totalbike.hu/b125 oldalon mindent elmondunk önnek, ami könnyebbé teheti a közlekedését.

Számolja ki mennyiért vághat bele a kalandba, keressen tanfolyamot és válasszon motort vagy robogót. Ha pedig nem ért valamit, kérdezzen. Mi válaszolunk önnek. Továbbá várjuk észrevételeiket az új oldallal kapcsolatban, hogy minél hamarabb orvosolhassuk az esetlegesen felmerülő problémákat. Köszönjük és motorra fel!

Milyen motor alkalmas a B125-höz?

A rövid, minimum 3+2 órás tanfolyam és vizsga után megszerezhető jogosítvány legfeljebb 11 kW, vagyis 15 lóerős járművek használatát teszi lehetővé. Ezeket a járműveket kötelező forgalomba helyezni, műszaki vizsga és rendszám nélkül nem vehetnek részt a forgalomban.

Szállítható-e utas a B125-tel?

Azok számára, akik már legalább két éve rendelkeznek a B kategóriával, alapértelmezetten megengedett, hogy maga mögött utast szállítson. Akinek a két év még nincs meg, annak várnia kell, hogy a kezdő státusz lejárjon: amint eltelt az autós engedély megszerzésétől számított 24 hónap, máris maga mögé vehet bárkit. Nem kell módosítást bevezetni a jogosítványba, a dokumentumon feltüntetett időpont a mérvadó.

Automatát vagy váltós gépet is használhatok B125 jogosítvánnyal?

Ha automatával vizsgázik, akkor kitételként beírják a jogosítványba, hogy nem vezethet láb- vagy kéziváltósat – ha nem érzi idegennek a kapcsolgatást, vizsgázzon váltóssal, akkor mindenfélét vezethet.

Miért lehet időt spórolni a B125-tel?

Legnagyobb előny a buszsáv használatának a lehetősége. Ezt csak a BKV-vel, a Volánnal és a taxikkal kell megosztani – a fővárost átszelve akár egy órát is nyerhetünk. A nagy dugóban álló járművek között előre csoroghatunk a lámpáig, így amint zöldre vált, indulhatunk. Nem mellékes, hogy ahol külön tiltás nem szabályozza, a motoros parkolás ingyenes, vagyis nem kell negyed órát azzal tölteni, hogy helyet keresünk.

Milyen ruházat kell a B125-re?

A vizsgán is szükséges a bukósisak, szemüveg (a sisak kialakításától függően), protektoros hosszú nadrág (vagy arra illeszthető térdprotektor) és protektoros kabát (vagy abba illeszthető könyök- és gerincprotektor), protektoros kesztyű, magas szárú zárt cipő vagy csizma.

Ezek a mindennapi életben ugyanúgy kellenek – sőt, nem árt egy kicsit tovább menni. Ha nem is vásárolunk speciális motorosruházatot, érdemes kiegészítő térd- és könyökvédőt használni. Ezek különböző árkategóriában elérhetők számos motorosboltban. Ahogy 125-ös motorból is van többféle – robogó, meztelen, sport és terep – úgy ruházatból is, így megtalálhatjuk a gépünkhöz passzolót. A sisak is lehet nyitott, zárt és felhajtható. Komfortszintünk és biztonsági igény alapján többfélét, több árkategóriában választhatunk. Egy a lényeg: az Európai Unió által kért ECE biztonsági norma meglétére minden esetben figyeljünk.

Felmehetek az autópályára a B125-tel?

Ha időjárási, forgalmi vagy egyéb tényezők nem indokolják, 60 km/h a sebességminimum a magyar autópályákon. Mivel a nyolcadliteres motorok ezt bőven tudják (átlagos végsebességük 90-110 között van) és forgalmi rendszám is van rajtuk, nincs elvi akadálya, hogy akár a Balatonra is leugorjunk az M7-en.

A B125-ös motorokon is védekezhetünk az időjárás viszontagságai ellen?

Ugyan az autó sokkal nagyobb védelmet biztosít, de vannak olyan lehetőségek, amelyekkel a késő őszi vagy téli hónapokig kitolhatjuk a használatot. Kézzsákkal, lábkámzsával és megfelelő alsóruházattal akár a leghidegebb viszonyok között is keréken maradhatunk, még a fűtés is megoldható. Aki nem szeretne túl nagy fagyban motorozni, az is tartson magánál egy esőruhát, amit felkaphat, ha tavasszal-nyáron csepegni kezd az eső.

Érdemes a napi bejáráshoz B125-öt választani?

Akár városon belüli, akár agglomerációs ingázásra használja, jelentős összeget takaríthat meg. A kategória átlagfogyasztása három liter száz kilométerenként, ami nagyjából harmada egy autó normális városi fogyasztásának. Nem nehéz kiszámolni, hogy hamar visszahozhatják a vételárat, de ne feledkezzünk el arról a tényről se, hogy motorozni jó: amellett, hogy időt és pénzt takaríthatunk meg, jól is érezhetjük magunkat.