Rossinak már nem kell a Ducati pénze?

2012.08.04. 10:45

1: Valentino Rossi valahol az Egyesült Államokban autókázik, útban az indianapolisi Grand Prix-re, a magnóból Clash bömböl, „Should i stay or should i go”.

2: Rossi Kaliforniából egyenesen Ibizára repült, hogy legújabb csajával enyelegjen az angol turisták forgatagában.

3: A Yamaha főnöke immáron másodjára utazik az olasz tengerpartra családjával, annyira megszerették az ottani konyhát. Eközben fekete Audik rohangálnak, mindenféle titkos mélygarázsok város alatti komplexumában, a csomagtartóban biankó szerződések lapulnak.

4: Rossi nagy erőkkel készül a jövő heti ozorai goa fesztiválra, hogy nálunk pihenje ki a szezon eddigi fáradalmait.

Ennyi és még ezer találgatás jelenik meg naponta az internet bugyraiban Rossi jövőjét illetően. Hiba egy szál se, a kilencszeres világbajnok ismét a címlapokon szerepel, kár, hogy ezek továbbra sem a győzelmeiről szólnak. Utoljára két éve volt hasonló a helyzet, akkor a Ducatihoz készült. A pletykák csak ömlenek, győzzük kiszűrni, mely igaz és mely nem.

Ennek ellenére a múlt hétvégi futamon, Laguna Secában, futótűzként terjedt, hogy Rossi visszatérne a Yamahához, főként azután, hogy Ben Spies a verseny előtt bejelentette, távozik a hangvillásoktól. A kérdések záporoztak, az érintettek mosolyogtak és sajtószóvivőket megszégyenítően hárítottak.

A motorozáson kívül Rossi ennek is nagymestere. Viszont a nyomás egyre nagyobb, színt kell vallani, ígérete szerint a két hét múlva esedékes, újabb amerikai versenyen bejelenti, hol motorozik 2013-ban. Úgy tűnik, a tárgyalások felgyorsultak, hiszen eddig legkorábban Brünnre vállalta a válaszadást. Nem elhanyagolható, hogy a mezőny apraja-nagyja véresre rágott körmökkel, sokadszorra vár rá.

A találgatásoknak ezúttal Niall Mackenzie próbált véget vetni még péntek délelőtt. Az egykori skót GP legenda, a Yamaha Hollandiában székelő európai központjában volt tárgyalni, fia Tarran ügyében, amikor ismerős arcot látott. Nem habozott, twittert nyitott és posztolt: „Done deal! A well known Italian will definitely be on a blue bike next year, woo hoo!”

Természetesen újabb lavinát indított el, ezúttal még az elismert szakíró, David Emmett is cikkbe foglalta a történteket. Mackenzie-t megkereste a francia Moto Journal munkatársa, akinek szintén megerősítette, kit látott a Yamaha székházban. Egy újabb találgatás, de kétségtelen, egyre közelebb az igazsághoz. Kétlem, hogy az újságírók nyomására előrehozzák a bejelentést, de soha ne mondd, hogy soha.

A Yamahához való visszatérést erősíti Paolo Gozzi, La Gazzetta dello Sportban publikált cikke, mely szerint Rossi két évre szóló szerződést köthet a Yamahával, további két éves Superbike világbajnokságra szóló opcióval, így Rossi akár már 2015-ben a szériamotorok világbajnokságán indulhatna. A Yamaha teljes mértékben rá bízná az új YZF R1 versenyváltozatának fejlesztését, így a Superbike világbajnokságra való visszatérés is megoldódna. Gozzi a sorozat egyik legelismertebb újságírói közé tartozik.

Amennyiben Rossi visszatérne a Yamahához, úgy a Ducati tulajdonos Audi 17 millió eurós rekordajánlatát hagyná veszni. A japánoknál legfeljebb három és ötmillió Euró közötti fizetésre számíthat.

Valentino a pénzügyi kérdéseket a múlt héten röviden zárta: „A jelenlegi helyzetben nem igazán érdekel a fizetés, ismét a győzelemért akarok harcolni.” Egybehangzó vélemények szerint Rossi ezúttal csak kettesszámú versenyző lehet, hiszen a japánok minden erejükkel Lorenzóra koncentrálnak. Ebben azért kételkedem, mert ha Rossi valóban hozza a Coca Colát, Marlborót, esetleg ismét az Elkann famíliát FIAT színekben, az annyi zsák pénzt jelentene, amennyiről a Yamaha idén legfeljebb álmodozott.

Egyetlen kérdést hagytunk nyitva. A népi hiedelem szerint, csak a töltött káposzta jó felmelegítve. A Yamaha-Rossi páros vajon kivétel?

Frissítve:

Egy éjszaka alatt megfordult a világ, a netkalózok néha a szakírókat is megszívatják. Bebizonyosodott, hogy Niall Mackenzie twitter fiókját feltörték, és a bejegyzés, mely szerint Rossit látta a Yamaha hollandiai központjában, hamis volt. Elképzelhető, hogy Davide Brivio (Rossi menedzsere) postafiókja rövid idő alatt megtelt, mert éjjel kénytelen volt reagálni a híresztelésekre, a csiripelésre csiripeléssel válaszolt: „for sure didn't visit Yamaha HQ... he is in holiday!”

Nagy a homály, óriási, hivatalos válasz továbbra sincs, de ezen már meg sem lepődünk. Még az is elképzelhető, hogy Valentino Rossi épp a kertünkben tárgyal a jövőjéről, dinnyeevés közben.