Kolbász helyett teleobjektívvel

2012.08.28. 16:00

Ritka alkalom, amikor a nagydíjat követően, a versenyzők kipróbálhatják jövő évi alkatrészeiket, esetleg a komplett új motort. Brünn ilyen, a csapatok egy része marad és folytatja a munkát. Míg a szerelők a motorokat birizgálják, a csapat többi tagja épp tetőt készül leemelni egy mobilhelységről. A pihenőidejüket töltők a megmaradt asztaloknál gyors ütemben ebédelnek.

A szupertitkos adatok marcona őrzői nem ismernek tréfát, pillanatok alatt kiebrudalják a nem oda illő személyt. Annyit biztosan tudunk, hogy Jorge Lorenzo hétfő reggel a vasárnapi gépét próbálgatta, röviddel a deles zárás előtt átült a jövő évi prototípusra és ment néhány kört.

Colin Edwards ismét kipróbálta Mattia Pasini motorját, továbbra is elégedetlenek jelenlegi gépükkel. Stefan Bradl talán kapott némi okosságot Hondáéktól, ő is szorgalmasan körözött. Dovizioso és Crutchlow szintúgy hangya módjára dolgoztak.

Jonathan Rea egyenesen Moszkvából érkezett, ahol a Superbike világbajnokság utolsó versenyét futották. A Honda kedveskedésből neki adná a sérült Stoner motorját. Ha Brünnben és Aragonban bizonyítja rátermettségét, Misánóban akár rajthoz állhat. Abban nem vagyok biztos, hogy ő is ezt akarná, hiszen ez esetben az év hátralévő részét repülőkön és kamionokban töltethetné.

Ennek ellenére Loris Capirossi előre bejelentett örömmotorozása mindent vitt. Az olasz több motort is kipróbált. Felesége és édesapja elérzékenyülve figyelték, ahogy a háromszoros világbajnok ismét szárnyal. Miután megérkezett, azonnal lerohanták, ő pedig boldogan, vigyorogva osztotta meg élményeit.

- Melyik a kedvenc motorod?

- Nagyon szeretem a '70-es évekbeli kétütemű ötszázasokat. Barry Sheene Suzukiját például imádom. A monacói garázsomban tartok is egy RG500-at, igaz, utcai verziót.

- Kipróbálnál egy elektromos versenymotort is?

- Na, annyira azért ne szaladjunk előre.

Meglepődve nyugtázom, szépszámú nézősereg gyűlt a célegyeneshez. A bulinak már vége, de a fanatikusok minden pillanatot megragadnak, hogy egy évre elegendő olajillatot raktározzanak magukban. Ha van egy kis szerencsénk, a belépés ingyenes, egy főre már nem jut harminc biztonsági őr, az arány megfordul.

Idősödő hölgy érkezik virágmintás otthonkában, csíkos bevásárlószatyorral a kezében. Kolbász helyett jókora teleobjektívvel felszerelt fényképezőgépet húz elő és kattint. A kapun kifelé apa hozza gyermekét motorokat nézni. Mikor elsuhan Pedrosa, a gyermek felkiált, és magasba ugrik. Úgy tűnik, Brünnben még a hétfői tesztnek is hagyománya van, mely inkább szól a helyieknek, mintsem a világ minden pontjáról idesereglő tömegnek.