Ózongenerátorral a büdös ellen

2012.09.04. 14:23

Bandi ózongenerátorral irtja a cipőkbe költözött baktériumokat. Látni akartuk, hogy megy a folyamat élőben, kipróbáltuk tehát néhány kesztyűvel.

Nemrég mennybe menesztettem RS Taichi márkájú nyári motoroskesztyűmet. A jó kritikához tartozik, mennyire jól bírja a strapát – évek óta használom, és ez egy közepesen erős kesztyűszagban is megnyilvánul. Nem zavaró, aki például érzett már vas öltözőszekrényben tartott, heti öt nap váltott műszakban használt közös bokszkesztyűt tíz méterről, az ezt, mármint az én RS Taichim enyhe kipárolgását közvetlen közelről sem veszi észre. Nem is volt ez téma, viszont amikor megtudtam, hogy Bandinak van egy ózongenerátora, amit szagtalanító fertőtlenítésre használ, mindenképpen ki akartam próbálni, és más nem jutott eszembe, amivel tesztelhettem volna.

Bandi az ózongenerátort egy éve vette a neten 40 euróért, és cipőt szokott vele szagtalanítani. Az ózon ugye csak globális mennyiségben képez ózonpajzsot, közvetlenül belélegezve halálos méreg. Nem csak nekünk, de a büdösségben megnyilvánuló baktériumok számára is. Mivel ez egy kis hordozható cucc, hamar el kellett vetnünk, hogy teljes autókat szagtalanítsunk vele. Az eljárás a következő: a készülés kis gumicsövét bedugjuk egy szemeteszsák száján, amiben már benne van a fertőtleníteni kívánt dolog.

A zsák lassan felfúvódik – ez egy-két óra, zsák függvényében, ez az idő elég is rá, hogy afféle neutronbombaként minden életformát ellehetetlenítsen odabent. A hétfői értekezlet előtt elhelyeztük hát a mikroszkopikus halálraítélteket a zsákban, az én két kesztyűm mellé bekerült még Papp Tibi egyik darab kesztyűje is; egyszersmind összehasonlító tesztet is végeztünk. Mindnyájan érdeklődve vártuk a végkifejletet az illatos kesztyűkkel, de azt kell mondjam, hiába.

A halálcsomag felbontása után ugyanis hamisítatlan uszodaszag áradt szét. Így tudtuk meg, hogy amit mi klórszagnak gondolunk, az nagyrészt ózon: az uszodák vizét is sokhelyütt fertőtlenítik belebugyogtatott ózonnal. Az én mindkét kesztyűmnek borzalmas ózonszaga lett, de annyira, hogy azóta valahányszor motorozás közben megigazítom a sisakom, utána sokáig azon is klórszagot érzek, néha még menet közben is. Papp Tibi két kesztyűje közül is sokkal kellemesebb volt az enyhén kesztyűszagú, mint a baktérium-hullahegyes. Ennek fényében egy kicsit érleljük még, érdemes-e mondjuk autók szellőzőrendszerét ezzel fertőtleníteni. Önmagában nem is lenne pedig működésképtelen, hiszen a kis gumicsövet bedugjuk, és az ózon szépen végigcsordogál a járatokon. De ha ilyen szag marad utána, az lakhatatlanná tenné az autót.

A kesztyűm tehát büdös maradt. Aki viszont azt hiszi, itt feladom, az téved. Új eljárások után nézek, az előjelek biztatók. Sokat olvastam a neten, és úgy tűnik, vannak még lehetőségek, melyek közül már tudom is, melyiket választom. Sokan hisznek benne, és természetesen ellenzői is akadnak, de én már elszántam magam, hogy a téli szezonban kipróbálom a kesztyűn. Az eljárás neve: mosás.