Marqueznek csak a korona hiányzik

2013.08.25. 22:26

Egy himnusz szólt, de az mindenkinek. Három spanyol állt a dobogón, az angol ünnep elmaradt, Rossi öccse csak blöffölt.

Aki izgalomra vágyott, megkapta, a sorrend felborult, az álmok szertefoszlottak. Cal Crutchlow egészen a nyolcadik körig örülhetett pole pozíció rekordjának, aztán bukott. Soha nem tudjuk meg, mennyi esélye lett volna az élen haladó spanyol trióval szemben. Az angol korrekt volt, nem ruházta másra problémáját, versenyzői hibának minősítette az esetet. A futam után annyit elárult, hogy a rajtot követően győzelemre már nem számított, dobogóra, esetleg egy combos negyedik helyre annál inkább.

Ezzel szemben meglepte Bautista gyorsasága, nem gondolta, hogy a szatellit motorral versenyző spanyol ennyire gyors lesz. „Bautistával nagyot harcoltam, a nyomomban volt, ezért mindent beleadtam. Kicsit túlvállaltam magam.” A múlt héten még gondot okozó tankot úgy tűnik megszokta, legalábbis erre nem panaszkodott. Crutchlow azért kérte a gyári csapat által használt üzemanyagtartályt, mert annak kialakítása jobb súlyelosztást biztosít számára a verseny elején. Részben igaza volt, de Indianapolis-ban lelassult a verseny végére, ezért kissé megbánta kérését. Most valószínű, hogy Silvestone-ban ismét ezzel száll harcba.

A MotoGP futamot a szokásosnál korábban tartották, ügyelve arra, hogy ne ütközzön a Spában megrendezett Forma 1-es versennyel. Hűvös idő fogadta a versenyzőket, s az előrejelzés sem hazudott, egész nap lógott az eső lába. A nagyok futamán többször belengették a fehér zászlót, mely szemerkélő esőre hívja fel a figyelmet, de végül senki nem cserélt motort.

A brillírozó spanyolokat persze semmi nem érdekelte, kezdettől fogva más tempóban közlekedtek. Lorenzo megpróbálta leszakítani magáról a Hondákat, de erre nem volt lehetősége. A két repsolos piszok gyorsan hajtott, bár Marquez úgy nyilatkozott a versenyt követően, a futam elején óriási rizikót vállalt, hogy Lorenzo tempóját tartani tudja. Végül hét körrel a vége előtt megelőzte a yamahást. Szemet gyönyörködtető harcot vívtak, Lorenzo még megpróbálta visszaszerezni első helyét, de nem sikerült. Marquez kíméletlen volt, ismét kinézte magának a trófeát. Lorenzo gumija elkopott, és három körrel a leintés előtt még Pedrosa is megelőzte, bebiztosítva ezzel a teljes Honda-fölényt. A helyzethez képest nem keseredett el a világbajnok, bár jobb eredményre számított. Azt nem gondolja, hogy a jelenlegi címvédés nehezebb lenne, mint 2011-ben, amikor elveszítette a csatát Stonerrel szemben. Inkább úgy véli, hogy sérülései miatt került az idén extra hátrányba. Az igazat megvallva, egy ilyen teljesítményt produkáló Marquez ellen úgy tűnik, egyelőre nincs gyógyír.

Marc Marquez újabb rekordot állított fel: ő az első versenyző a Gyorsaságimotoros-világbajnokság történetében, aki első szezonjában öt futamot nyert. Nem beszélve arról, hogy az utolsó négyet zsinórban, mely teljesítményre utoljára Valetino Rossi volt képes 2008-ban. Kenny Roberts őrületes rekordsorozatát egy híján megdöntötte Marquez, már most több futamgyőzelem áll a neve mellett arányaiban is, mint az amerikainak a bemutatkozó évében. Az egyetlen hiányzó láncszem a világbajnok cím, bár sokak szerint ez is Marquez zsebében lapul, csak beillesztésre vár. Egyvalami tisztán látszik: rendkívül élvezi, amit csinál, a győzelem ízéről pedig nehéz lemondani.

Valentino Rossi ismét nem tudott a negyedik helynél előrébb végezni, bár Alvaro Bautistával kétségtelenül nagy csatát vívott, mely ezúttal mindenki nagy örömére fair volt. Az olaszt megkérdezték, milyen ellenszert kotyvaszt Marquez ellen, mire Rossi azt válaszolta, bízik benne, hogy a hondás hamarosan sportágat vált, a Forma-1 pont megfelelne neki.

Ezúttal Nicky Hayden bátyja, Tommy is a helyszínre utazott. Nem családi okok miatt, inkább hivatalos ügyben. Miután a Laguna Seca-i futamot követően a Monster alapos takarítást végzett dolgozói között, Tommy-t bízták meg a feladattal, hogy a gyorsasági motorsport ügyeit képviselje a MotoGP-ben, valamint a Superbike világbajnokságon. Állítólag évek óta figyelik, milyen tehetséggel menedzselte harmadik testvérüket, Roger Lee-t, az amerikai bajnokságban, s úgy döntöttek, megkínálják a lehetőséggel.

Nicky Hayden jövője egyelőre bizonytalan, bár sokan örülnének, ha visszatérne hazájába, s azon belül is a gyökereihez, és ismét az amerikai flattrack bajnokságban versenyezne. Óriási lehetőség ez a sportnak, Hayden ereje teljében, akár megnyerhetné a bajnokságot is. Az amerikai nem zárkózott el, sőt inkább kecsegtetőnek tartja, de nem jövőre. Ez mindenképpen jó hír az európai szurkolóinak, hiszen ha nem is itt, de valamelyik bajnokságban még láthatják a következő szezonban. Egyébként a feltételezések szerint inkább maradna Grand Prix versenyző.

A futamra 222 710 néző volt kíváncsi a hétvége folyamán.

Végeredmény

1. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team

2. Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team

3. Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Team

4. Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Team

5. Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini

6. Stefan BRADL GER LCR Honda Team

7. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team

8. Nicky HAYDEN USA Ducati Team