Akinek a mennyei pályákon is előre köszönnek

Nekrológ: Kurucz György

2021.03.18. 06:05

Kurucz György. Egy legenda, 25-szörös Magyar Bajnok, kategóriagyőztes a híres Bol d´Or 24 óráson. De ami nekem sokkal fontosabb: Gyuri bácsi. De sajnos már csak volt, mert Gyuri bácsi már a mennyei pályákon motorozik. Március 15-re virradó éjjel békésen elaludt, örökké. 91 évesen, egy hosszú, sikeres és beteljesedett élet után.

Kurucz György a háború után látta, ahogy a Postás Sportegyesület motoros szakosztálya terepen gyakorolt, és beállt közéjük 350-es Victoriájával. Hamar feltűnt a tehetsége, és ahogy a magyar túrabajnokságon felfelé haladt, átigazolt a Budapesti Honvéd csapatához. Robusztus testalkata a nagy kategóriákra predesztinálta, a Norton Manx nyergében Szalkay Bélától és Szabó I Lászlótól leshette el a fogásokat, míg a nagy kategóriák élére került, és egészen 1969-ig verhetetlen maradt a Magyar Bajnokságban, mindaddig, míg egy combnyaktörés visszavonulásra nem kényszerítette 

Számos nemzetközi versenyre is eljutott, 1964-ben megnyerte az Osztrák Nagydíj 500-as kategóriáját a Salzburgringen - abban az évben ez a verseny nem is számított a világbajnoksághoz, de hatalmas szó volt. Akkoriban jó barátságot kötött az osztrák Suzuki gyári versenyzőjével, Bert Schneiderrel.

1956-ban, amikor a Pannonia a francia importőr kérésére felkészített két csapatot a híres Bol d´Or 24 órás versenyre, a gyár felkérte a Honvédet, hogy Kuruczot delegálják klubtársa, Reisz János mellé, és a két jóbarát fölényes kategóriagyőzelmet aratott, megszerezve az összesített negyedik helyet, számos nagyobb motort maguk mögé utasítva. Kettőjük barátsága életreszóló volt, így a győzelem ötvenedik és hatvanadik évfordulóját is közösen ünnepelték.

Amikor Kurucz György negyvenévesen visszavonult az aktív motorsportból, az akkori szocialista Magyaroszág első vállalkozói közé tartozott. Forgácsoló üzemével bedolgozott számos nagy állami vállalatnak, fénykorában negyven szakembert foglalkoztatott. Miután nyugállományba vonult, még sokáig végzett finom gépmunkákat szerette hobbijához, a modellrepüléshez.

Sok évig élhettem ennek a rendkívüli embernek a közelében, és a magyar motorsport fénykorának nagy történetei mellett sok élettapasztalatot és bölcsességet is tanulhattam tőle. Sajnos a járvány miatt nem látogathattam már meg, csak telefonálhattam vele. Az utolsó két hívásomat már nem fogadta. Soha többé nem fogja.

Ég veled, Gyuri bácsi, nagyon fogsz hiányozni. De az a sok vidám és csodálatos emlék meg fog maradni mindörökké, mint ahogy a magyar motorsport is őrzi sikereidet az utókornak.

Kurucz György, 1929. Május 28. – 2021. Március 15.