Utálnám, ha a bohócokon múlna az életem

Villáminterjú: Travis Pastrana

2015.05.27. 10:17

Ha valaki ki fogja kapcsolni a gravitációt, akkor az ő lesz - egyes sejtések szerint már meg is tette párszor. Arra most sem sikerült rájönni, hogy ufó lenne, de sok más kiderül.

(Aki nem tudja, ki az a Travis Pastrana, itt megismerheti.)

Ha a gyerekkorodban már lett volna Nitro Circus, mennyire vetted volna komolyan a "Ne próbálja ki otthon" figyelmeztetést?

- Nem hiszem, hogy valaha túlságosan nagy figyelmet szenteltem volna az ilyesfajta figyelmeztetéseknek. Gyerekkoromban tudtam, ha feltúrom a kertet vagy összemocskolom az iskolai ruhámat, akkor anyám szétrúgja a seggem. És tudtam, hogy ha összetöröm a motoromat, vagy a karomat, akkor apám teszi meg ugyanezt. Így a végén mindig jobban aggasztott, hogy mit gondolnak a szüleim, mintsem hogy milyen figyelmeztetés volt olvasható. Nagyjából ez vezetett oda, hogy végiggondoltam, mi mennyire biztonságos. Hogy őszinte legyek, azt hiszem, az embereknek több felelősséget kéne vállalniuk a tetteikért, és ha valami balul üt ki, nem mást okolni.

Mi volt a legcinkesebb helyzet, amikor azt gondoltad, hogy ajjaj, ennek nem lesz jó vége?

- Megpróbáltam átugratni egy nagy kerítést, körülbelül 100 km/h-val repültem, amikor elkezdett körvonalazódni a fejemben, hogy vészesen közelít hozzá a motor eleje. Nem volt sok választásom, leugrottam a motorról. Az egész mindössze három másodpercig tartott, de ott a levegőben vészhelyzetként harmincnak tűnt! Kiment a térdem, és azzal együtt a teljes Supercross-szezonom is kútba esett arra az évre. Ez volt a motokrossz-karrierem vége, és kezdete a Nitro Circusnak.

Van olyan extrém sport, amit soha nem próbálnál ki? Sőt, fordult elő valaha, hogy igazán féltél?

- Elég sok mindent kipróbáltam, de sok sporttól félek. A térdem annyira rossz már, hogy minden alkalommal, amikor snowboard-ra vagy wake board-ra szállok, az hamar betesz annak, ami megmaradt belőlük. A legtöbb félelmem elég racionális, nem próbálnám ki a bikarodeót. Nem azért, mert a lovaglástól tartok, hanem mert leesve utálnám, ha a bohócokon múlna a biztonságom.

Mi csak annyit látunk, hogy már régen túl vagytok a fizika határain, de mindig van tovább. Egy új trükk bemutatását mennyi fejlesztés, gyakorlás előzi meg?

- Az trükktől függ. Van, amit kitalálok, aztán egy hét múlva már folyékonyan megy, míg másokat évekig csiszolgatunk. A tripla hátraszaltót Josh Sheehan négy év alatt fejlesztette ki egy felfújt landoló felett, mire megtanult sikeresen a kerekekre érkezni.

Most már teljes családdal turnézol. A lányaidnak ajánlanád, hogy a nyomdokaidba lépjenek?

- A feleségem benne van a show-ban, mint gördeszkás, az összes barátunk pedig krosszmotorokkal, biciklivel, robogóval, quaddal, hómobillal szintén a műsor fellépői. Szóval úgy gondolom, hogy a lányaimat érdekelni fogják az extrém sportok... De bármit is tesznek majd, remélem, hogy ugyanazzal a szenvedéllyel csinálják, mint ahogyan mi a Nitro Circust.

És mi lesz, ha egyáltalán nem érdekli majd őket a motorozás, az extremitás és a sebesség?

- Nyugodtan alszom.

A Nitro Circus tagjait hogyan válogatod össze? Pusztán az eredmények számítanak, vagy vannak személyiségi-viselkedési elvárásaid is?

- Azoknak van helye a Nitro Circus-ban, akik a legjobbak a sportjukban, és be merik vállani azt, amit senki más. Emellett ugyanúgy fontos, hogy jóban legyünk a rajongókkal, különösen a gyerekekkel, mert nélkülük nincs show, nincs extrém sport, és nincs jövője az egésznek. És ha mindez megvan, akkor kell, hogy szenvedéllyel végezd a dolgod, és tiszteld a társaidat. Csak azért, mert meg tudsz ülni egy krosszmotort, vagy nyertél tíz aranyérmet az X-Games-en deszkásként, még nincs jogod úgy beszélni egy robogós újjonccal, mint egy darab szarral. A Nitro Circusban nincs hierarchia, ha benne vagy, akkor oda tartozol, köztünk mindenki egyenlő.

Apropó, össze tudod számolni, mi mindent nyertél meg?

- Soha nem számolgattam az érmeket. Mindössze négy freestyle motokrossz versenyt veszítettem el eddig az életem során... tehát azt mondanám, hogy ez azért elég jó.

Mi volt a versenyzői karriered legemlékezetesebb pillanata?

- 2000-ben képviselhettem a hazámat, és nyertem a Motocross Des Nations-ön (ez a motokrossz csapatvilágbajnoksága, ahol nem márkák, hanem a nemzetek válogattotjai mérkőznek meg). Nagyon jó érzés volt, mert én voltam a legfiatalabb versenyző, akit valaha elindult az Egyesült Államok színeiben, és ez volt életem álma.

A Nitro Circus Moto Mayhem 2015. június 14-én érkezik Magyarországra a Groupama Arénába, ahol Travis Pastrana és társai bemutatják egyedülálló mutatványaikat.