B125: és mennyi pénz lesz?

2011.12.06. 11:22

Mennyi az annyi?

From: b.p.

Date: December 5, 2011 4:14:38 PM GMT+01:00

To: tcolvasok

Subject: motorozás

Nem tudom jó helyen kopogtatok-e? Engem a 125 ccm motorkerékpár vezetésére vonatkozó szabályok érdekelnének. Több helyen, köztük itt is olvastam, hogy B kategóriás jogsival és minimális átképzéssel lehet (majd) vezetni 125-ös robogót.

A kérdésem az volna, milyen jogszabály mondja ki ezt, és mik is lesznek a pontos feltételei ennek, várhatóan mennyibe fog ez kerülni?

Előre is köszönöm a választ.

Üdv: B.P.

Kedves B.P.!

Jó helyen kopogtatsz. 2011. december 1-én lépett hatályba a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet legutóbbi módosítása.

Ez arról rendelkezett, hogy érvényes "B" kategóriás vezetői engedéllyel az "A1" kategóriás járművezető-képző tanfolyamokon a kötelező óraszám lényegesen alacsonyabb, mintha enélkül vág bele valaki. Így egy "B" jogsival a zsebedben 38 óra helyett három óra elmélet és legalább két óra gyakorlat után vizsgázhatsz. Januártól ez azzal is kiegészül, elméleti vizsga nélkül is megkezdhető lesz az gyakorlati képzés, vagyis, az elmélet után már a gyakorlati oktatás keretében motorral mehetsz vizsgázni.

Sajnos nem tudjuk, hogy mindez mibe fog kerülni. Attól tartunk, hogy a legnagyobb költséget a vizsgadíjak fogják okozni, ha azokban nem alakítanak ki valamilyen kedvezményes díjszabást, akkor az a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésével, továbbképzésével, utánképzésével és vizsgáztatásával összefüggő díjakról szóló 84/2009. (XII. 30.) KHEM rendelet szerint a nem kedvezményes "A1" esetén összesen 20.300 Ft-ba fáj, és egyelőre nincs kedvezményes vizsgadíj erre a képzési formára.

Márciusig amúgy sem lehet majd gyakorlati vizsgát tenni, és eddig egyetlen iskola sem terítette lapjait. Az árakat elnézve a képzést mindenképp 10000 forint alá tippelnénk.

üdv: Totalbike