Korlátlan jogsit akarok! Vagy inkább B125-öst?

2012.05.22. 16:45

Hogyan vezet az út a segédmotortól a B125-ig, majd tovább a korlátlan A kategóriáig és vissza? Egyszerűen. Pontosan úgy, ahogy a belvárosi lakástól a külvárosiig. Persze kell hozzá néhány felismerés a sebességgel, a praktikummal a költségekkel kapcsolatban. Ezeket spóroljuk meg most induló sorozatunkkal.

Szóval két éve ősszel a világ végére költöztünk, a nagy ház, kert, grillezés miatt. Így viszont minden nap 50-60 km-t kell megtennem a munkahelyemig és vissza. Jellemzően a reggeli dugóban, este pedig a siető autósok között. Tavaly tavasszal megérett a gondolat: kéne egy motor. Gyorsabb lenne és olcsóbb, mindenki ezt mondja. Mivel nagymotorra se jogsim, se tapasztalatom nem volt, ezért megvettem Assur Yamaha WHY-ját, és onnantól lerobbantani sem lehetett róla. Reggel sokkal gyorsabban értem be, este kicsit lasabban. Viszont mindig tudtam hogy mennyi idő az út, és sokkal olcsóbb lett a közlekedés.

Aztán nyáron történt valami: a Flórián tértől a volt Kőbányai moziig, péntek négykor a legnagyobb dugóban 25 perc alatt jutottam el. Végiggondoltam az utamat, és letettem a motort. Az ötvenest megszoktam ennyi idő alatt, és úgy éreztem, szinte mindenhol túlvállalom magam. Valahogy ekkor volt a TC B125-ös kezdeményezése, ami akkor még nem sikerült. Egész nyáron gondolkodtam, hogy most akkor nagymotor, vagy A1, vagy mit csináljak. Mert hogy én nem túrázni akarok menni, csak olcsón bejutni a munkahelyemre. Mindenkit ezzel basztattam, hogy adjon tanácsot. Zirig Árpi nyugtatott, nem kell nagymotor jogsi, lesz itt még B125. És tényleg lett. Örültem, és készültem a tavaszra.

És most eljött az idő, meglett a pénz, befizetem a tanfolyam árát. A korlátlan nagymotorra. Ez most így hülyeségnek hangzik, hisz a b125 lényege pont az olcsóság, és a gyorsaság. Viszont a korlátlanon sokkal több a gyakorlati óra, rutinpályával, forgalommal, oktatóval.

Én belátom, 32 évesen lehet, hogy kicsit későn kezdtem el motorozni. Nem is vagyok a legügyesebb a világon. Látom, hogy mik a hiányosságaim. Nekem megéri plusz ötvenezer azért, hogy jobban felkészítsenek a motor kezelésére, használatára. És ha ettől nyugodtabban ülök a motoron, akkor már megérte. Még akkor is, ha végül egy 125-ös robogóval fogok közlekedni, nem egy Vmax-szal.

Ezzel az e-maillel kezdődött tévés kollégánk, Pityu története. Élethelyzete megtévesztésig hasonlít arra az elképzelt figuráéra, akinek ideálisnak gondoltuk a B125-öt, nem hagyhatjuk annyiba. Itt egy munkatárs, aki csak a könnyebb, olcsóbb közlekedés kedvéért ülne erősebb robogóra – rá kell beszélnünk a B125-re. És természetesen kíváncsiak vagyunk, mi igaz a sok rémtörténetből, végre szemmel követhetünk egy jogsiszerzést a magyar valóságban.

A teljes igazsághoz tudni kell, hogy Pityu lételeme a tépelődés. Nehéz lehet szegénynek,
mert úgy érezi, hogy élete meghatározó kérdéseiben kell döntenie, ha robogót vagy jogosítványt választ. Ilyenkor a kolléga naponta kétszer megjelenik a szerkesztőségben, jobb lábával tétován körözget a porban, majd belekezd. Próbáljuk meg egyből leszerelni.

- Pityu, te azért akarsz nagymotor jogsit csinálni, mert ott több gyakorlat van?

- Igen. Szerinted hülyeség?

- Nem. De van egy jobb ötletem.

Remek. Zách Daninak mindig van egy jobb ötlete, épp amikor már eldöntöm, hogy mit akarok. Most végre fél év szenvedés után megcsinálom a korlátlan A jogsit.

- Mi lenne, ha jelentkeznél a Safety-Hungary képzésére? B125-ös, vagyis gyorsított A1-es jogsi tanfolyam és két nap vezetéstechnikai gyakorlat, összesen ötvenezerért. Most beszéltem velük, ráállnak erre a kategóriára. És ez így még is fele annyi, mint a nagymotor jogsi.

Jó, egye fene, Dani épp jókor jött. Délután fel is hívtam őket, pontosabban a háttérben álló autósiskolát. Helló, van-e ez a lehetőség? Igen, de épp most szünetel, mert ugye problémák vannak a vizsgabiztosokkal, de lesz biztosan. Szuper jó, mondom, mikor lesz önök szerint. Nagyon rajta vannak, egy hónapot saccolnak. Addig is írjak egy e-mailt, és visszaszólnak mindenképpen. Rendben, kösz szépen. A levelet megírom, elküldöm, örülök.

Várok. Két hetet. Semmi. Megnézem az elküldött leveleim. Elküldtem. Na most akkor? Na jó, nézzük az oldalukat. Ott ekkor már nem szerepelt a képzés.

Beszélek Danival, halló, eltűnt a képzés, tudsz róla? Az kizárt, mondja ő, majd nem sokkal később felhív, hogy neki azt mondták, sínen van. Jó, rendben. Felhívom őket én is, helló-belló, hiányzik az oktatás az oldalról, levelet is írtam, azóta se mondtak semmit. Igen, a probléma nem oldódott meg teljesen, és ne is várjak rá, de ha mégis lesz, az első között hívnak fel. Rendben, elbasztam két hetet, megérdemlem, hallgassak az ösztöneimre, ne Danira.

Korlátlan "A" jogsi, és kész.

Ha még nem lettek skizofrének, maradjanak velünk, mindjárt kiderül, hogy nem minden döntés végleges. Néhány nappal később Pityu ismét felbukkant.

- Te, Pityu, beiratkoztál már a nagymotorra?

- Nem, épp sulit nézek.

- Figyelj csak, van egy jobb ötletem.

Dani mint tudjuk, már adott nekem ötletet, miatta lesz két héttel később jogsim.

- Mi lenne, ha jelentkeznél a jogsiközpont.hu-nál? Beszéltem velük, alapból is több órát adnak, mint a kötelező. És ha ez nem lenne elég, tudsz külön órát venni kétezer forintért. Így se lesz negyvenezernél több a jogsid, ami a nagymotor jogsinál még mindig sokkal olcsóbb.

Na jó, ezt még megnézem. Felhívom az iskolavezetőt, elmondom, hogy ki vagyok, a Totalbike küldött hozzájuk, hogy is van ez a dolog a B125-tel. Minden nagyon rendben van, mondja, jelentkezés, kresz, vizsga, egyebek. Szuper, mi a különbség a nagymotor és a B125 között képzésben? Két hét különbség van közötte, és persze kicsit többe kerül, de ha nagymotoron gondolkozok, szerinte csináljam meg a nagymotor jogsit, mert ha később különbözeti vizsgát szeretnék, újra ki kell fizetnem a vizsgadíjat. Rendben, köszönöm, még átgondolom.

Átgondoltam. A honlapjuk az van, motoros jogsi 4 hét alatt. Az azt jelenti, hogy ez a B125 két hét. Annyinak is számoltam. Egyik hét kresz, másik hét vezetés, pár pótóra, hét vége felé vizsga. Kell!

Másnap felhívom őket a beiratkozás miatt. Hello, akkor jelentkeznék B125-re. Szuper, kedden beiratkozás, kresz, utána nézünk egy időpontot vizsgára, aztán vezetek, rögtön dupla órát adnak, és nézünk megint egy időpontot.

- Remek, akkor ugye két hét múlva vizsgázhatok is?

- Dehogyis. A beiratkozástól számított 4-6 hét.

- 4-6 hét? Miért?

- Hát, van egy kis probléma a vizsgáztatókkal.

- Az nem megoldódott?

- Még nem teljesen. És ráadásul nyár lesz, megy mindenki szabadságra, sokkal kevesebb vizsgabiztos lesz.

- Jó, de hogy ha most beiratkozok, akkor nem lehet lefoglalni időpontot két hét múlvára? Viszonylag szabadon mozgok, akár minden nap tudok menni vezetni.

- Hát azért ez nem annyira egyszerű ám. Hiába írnak elő kevés kötelező órát, ha nincs nagy motoros rutin, akkor több pótórát kell venni.

- Jó, hát nem vagyok egy nagy motoros, de egész sokat robogóztam mostanság.

- Lehet, de más az úton menni, és más bóják közt szlalomozni.

- Oké, rendben, köszönöm.

Namost. 4-6 hét. Rengeteg pótóra. Nem is nagyon egyszerű. Könyörgöm, ezzel elveszik a B125 értelmét. Ha ugyanannyi idő, és majdnem ugyanannyi pénz, akkor mit nyerek vele a korlátlan "A"-hoz képest? Vagy rá akarnak beszélni a nagymotorra, vagy mást kommunikálnak a TB felé, és más van a valós életben.

Na jó, átvágni csak nem akarnak. Akkor mi a megoldás? Átnézem az oldalt, megnézem a motorokat. Aha, itt nincs nagyrobogó. Biztos azért tart tovább, mert meg kell tanulni váltani. Felhívom a sulivezetőt.

- Van-e automata váltós 125-ös motorjuk?

- Igen, van, de akkor be lesz írva a jogsimba, hogy korlátozva.

- Rendben, de az olcsóbb, gyorsabb, és könnyebb?

- Persze.

- Kösziszivi.

Halló, ébredjetek már fel! Hát ha valaki B125-öt akar csináltatni, akkor gyorsan és olcsón szeretne közlekedni, és jogsit csináltatni. Nem azt akarja hallani már a telefonban, hogy ez hosszadalmas és nehéz lesz. Rá akar ülni egy robogóra, ahol csak a féket meg a gázt kell húzni, és nem élménymotorozni szeretne a hegyekben, vagy a Hungaroringen. Akkor megcsinálja a rendes "A" korlátlan jogsit. Arról nem is beszélve, hogy a legnagyobb költségnél, a motornál ez százezreket számít. Egy használt robogóhoz kétszázezerért hozzá lehet jutni, a motorok háromötvennél kezdődnek.

- Te Dani, értik ezek ezt a B125-öt ?

- Pityu, ugye már érzed, hogy miért kell jelentkezned és megírnod ezt a sztorit nekünk.

- Oké, kedden megyek, beiratkozok.

Folyt. köv.