B125: Mennyibe kerül a fenntartása?

2012.05.31. 13:02

Tisztelt Totalbike!

Többé-kevésbé a „B125” kategóriával kapcsolatos kérdéssel fordulok önhöz: az érdekelne, hogy mennyibe kerül egy átlagos 100-125 köbcentis motor fenntartása. Hogy egy kicsit részletezzem: autón például biztosítás, adó, műszaki stb. így 18 évesen, friss jogsival, kezdő biztosítással alaphangon is körülbelül évi 60e Ft lenne az, hogy mondjuk egy régi Swift ÁLL a garázsban. Ehhez képest érdekelne, hogy ugyanez mibe kerül egy 125-ös motor esetén. Remélem jó helyre fordultam ezzel a kérdéssel(kicsit bizonytalan voltam, hogy egy ilyen jellegű kérdéssel kinek kell írni a Totalbike csapatából) és kellőképpen érthetően fogalmaztam. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,

Máté

Kedves Máté!

Hogy megtudjuk, körülbelül mennyit kell fizetnie egy 125-ös motor kötelező biztosításáért egy hozzád hasonló fiatal kezdőnek, végeztünk egy gyors számítást a Biztosítás.hu alkuszcég kalkulátorával. Az ott kapott legolcsóbb ajánlat a Wabard biztosítótól származik. Náluk 8556 Forint a kötelező éves díja, amelyre 30%-os baleseti adót számítanak, vagyis még 2557 forintot kell fizetni évente. A kalkulációnál figyelembe vettük, hogy 18 éves vagy, most szerezted a jogosítványod, járműved 2004-es évjáratú, Honda SH125 (ezt választottuk ki, mint kurrens típust), továbbá Budapesten lakó férfi vagy. A konkurensek ajánlata sem szól sokkal magasabb összegekről, így a részleteket böngészve, egy-kétezer forintos különbségekkel választhat neked tetsző biztosítót a kötelezőhöz. Mindenképpen regisztrálj és számolgass, mielőtt döntesz.

Az egyéb fenntartási költségek nem csak a nagyobb motorok, de egy B125-ös gép esetében is nagy méterékben függenek attól, hogy milyen állapotban van a kiválasztott példány. Egy közönséges, 3-6 ezer kilométerenként esedékes olajcsere még márkaszervizben sem kerül többe 10-15 ezer forintnál. Itt ellenőrzik, és ha kell, cserélik hajtás elemeit, a levegőszűrőt, a fékfolyadékot, átvizsgálják a futóművet, a kormánycsapágyat, vagyis mindent, ami a menetbiztonságot befolyásolja. Ha motort veszel, a láncszettel is rendszeresen foglalkozni kell. Ellenőrizni, és néha állítani a feszességét, gondoskodni a kenéséről és a tisztaságáról. Egy láncszett kb. 20 ezer forint egy ilyen motorhoz, de ezt csak 30 ezer kilométerenként kell cserélni, ha nem hanyagolták el. Addig marad a lánckenő és tisztító spray. Ezek kb. 3-3 ezer forintba kerülnek, és nem kell gyakran újat venni. Egy pár gumiabroncs ebben a mérettartományban körülbelül 20 ezer forint lehet, de a gumik állapotát könnyen ellenőrizheted a vásárláskor.

A fentieken túl fontos adat a benzinfogyasztás. Tapasztalataink szerint egy korszerű, négyütemű, 125 köbcentis gép 2,5-3 litert fogyaszt 100 kilométerenként. A fentiekből kiderül, hogy rengeteg paraméter befolyásolja, mennyi pénzből tudod majd fenntartani az első motorodat, illetve robogódat, de kellő odafigyeléssel és/vagy egy jó szakember segítségével, az autózás árának töredékéből közlekedhetsz B125-össel. Felszerelésre is szükséged lesz, de ez is hosszútávú beruházás, ahogy arról már írtunk és fogunk is még a közeljövőben.

Üdvözlettel: Zách Dániel